2.7.2018. 13:22
0
Predstava 'Narodni poslanik' 4. jula u BKC-u Sarajevo
Predstava "Narodni poslanik", u koprodukciji Oxygen Productiona i Bosanskog kulturnog centara (BKC) Kantona Sarajevo, premijerno će biti izvedena 4. jula u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, u okviru Festivala "Baščaršijske noći".

Repriza je zakazana za 5. jula, najavio je BKC.

U glumačkoj postavi su doajeni bh. glumišta, ali i talentovani glumci mlađe generacije: Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Amra Kapidžić, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

"Narodni poslanik" je prva komedija Branislava Nušića, komediografa, pisca romana, drama i eseja, koju je napisao još kao devetnaestogodišnji student. Podijeljena je u tri čina, a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik.

Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike. Likovi su građeni na prototipima te su stoga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi, bliski svakom gledaocu. Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju, nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje - karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenskim periodima.

S ciljem približavanja komedije današnjem vremenu, radnja u predstavi je prebačena u jednu od bosanskohercegovačkih varošica danas.

- Bez namjere da prozivamo ijednu aktuelnu bh. stranku, ili poznate nam likove iz političkog života, ali s namjerom da gledaoci vrlo jasno prepoznaju komičnu stranu političke stvarnosti u kojoj živimo i da joj se svi zajedno od srca nasmijemo - ističe autorski tim.

Muziku i songove za predstavu potpisuju: Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić i Validna Legitimacija. Za scenografiju je zadužen Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a za vizuelni dizajn predstave Ajna Zlatar.

Branislav Nušić je jedan od najpoznatijih komediografa i satiričara s ovih prostora. Njegova najpoznatija djela su komedije: "Gospođa ministarka", "Narodni poslanik", "Ožalošćena porodica", "Pokojnik", "Sumnjivo lice" te njegova "Autobiografija".

Nušić je od 1925. godine bio upravnik-intendant Narodnog pozorišta Sarajevo.

Narodno pozorište Sarajevo osnovano je 17. novembra 1919. godine, a svečani čin otvaranja u novembru 1921. godine pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.