6.7.2018. 20:15
0
Izuzetan uspjeh mladog bh. umjetnika Martina Frljića na izložbi u Džakarti
U sklopu studijskog putovanja u Indoneziji su od kraja marta do početka jula boravila 72 mlada umjetnika iz 44 zemlje, a Bosnu i Hercegovinu predstavljao je mladi likovni umjetnik Martin Frljić.

Ovaj 24-godišnjak iz Viteza, sudionik grupne izložbe, predstavio se sa dvadesetak radova koje je sačinio nadahnut prvim susretima sa ljudima i prirodom Indonezije.

Radi se o dijelu ciklusa od tridesetak crteža, nastalih tokom tromjesečnog studijskog boravka u Indoneziji u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje, koji su ocijenjeni izuzetno uspješnim, zasjenivši sve ostale sudionike spomenute izložbe.

U sklopu programa izloženi su radovi u raznim oblicima umjetničkog izraza, a njegovi sudionici imali su i zajednički nastup sa domaćinima na završnoj svečanosti, kojoj je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova Republike Indonezije Retno P. Mersudi, koja nije krila oduševljenje crtačkim sposobnostima mladog bh. grafičara.

Ministrica je pozdravnim govorom dočekala i ispratila sudionike tog programa koji se realizira već 15 godina.

Ohrabren pohvalama, Martin Frljić poklonio je jedan od, po vlastitoj ocjeni, najuspejlijih radova ministrici Marsudi.

Prema općoj ocjeni likovnih eksperata, organizatora, sudionika programa, kao i posjetilaca, umjetnički radovi (crteži u olovci) Martina Frljića svojim kvalitetom nadrasli su sve ostale izložene radove.

Po svemu sudeći ovi radovi svojim sadržajem i porukama predstavljaju kreativni vrhunac u petnaestogodišnjoj tradiciji spomenutog programa kroz koji je 'prošlo' više od 750 mladih umjetnika iz cijelog svijeta.

Ohrabren priznanjima dobijenim tokom izložbe u Kulturnom centru "Taman Ismail Marzuki" u Jakarti, Frljić ističe da će vrhunac njegovog upoznavanja sa Indonezijom biti samostalna izložba na koojoj če njegovi crteži biti izloženi na velikim formatima.

Istovremeno se nada da će prva postavka ove izložbe biti u jednoj od sarajevskih galerija u u tom kontekstu već je dobio punu podršku u Ministarstvu vanjskih poslova Indonezije.

Izražavajući zahvalnost Ambasadi Bosne i Hercegovine u Jakarti za podršku, Frljić im je donirao jedan od radova nastalih tokom studijskog boravka.

Istaknuo je zadovoljstvo što će jedan od njegovih crteža u prostorijama Ambasade svjedočiti u kulturnim vezama dvije prijateljske zemlje.

Martin Frljić, 24-godišnjak, diplomirao je grafiku na Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Najčešće se izražava crtežom. Već je učestvovao na studijskom putovanju u Milanu, gdje je predstavljao jednog od četiri prvonagrađena bh. mlada umjetnika koji su predstavljali četiri likovne akademije koje egzistiraju u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banja Luka, Široki Brijeg i Trebinje).

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.