27.7.2018. 15:26
0
"Kralj Lear" Narodnog pozorišta na Festivalu MESS
Narodno pozorište Sarajevo / Scena MESS u okviru ovogodišnjeg Internacionalnog festival MESS predstaviti će se predstavom Kralj Lear" koja je izabrana u bh. selekciji.

Reditelj predstave je Diego de Brea, koji  za svog "Leara" kaže da je on nekadašnji Bog na zemlji koji postaje duboko poniženi smrtnik te pokušava da, na kraju svoga života, spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. To je ujedno i priča o kralju i priča o običnom čovjeku kojem se čitav svijet raspada, počevši od porodice.

Selektor te predstave Aleksandar Milosavljević govoreći o predstavi navodi da reditelj sarajevskog Kralja Leara, Diego de Brea, postepeno vodi Shakespearevu priču do porodične i, na koncu, najintimnije tragedije nekadašnjeg vladara, a sada kralja bez krune i trona, koji je samog sebe porazio, te unesrećenog oca koji se odrekao ne samo vlasti no i vlastite kćerke.

- Inscenacija Shakespeareovog Leara je ispit zrelosti za svakog glumca, reditelja, scenografa, kostimografa, kompozitora, ali i za svako pozorište; to je prilika da se izrekne jasan stav kolektiva o aktuelnom vremenu, baš kao i intimnom doživljaju sveta. Sarajevsko Narodno pozorište je, uvjeren sam, ovu priliku iskoristilo, te s pravom reprezentuje teatarski život Bosne i Hercegovine na MESS-u rekao je selektor  Aleksandar Milosavljević, saopćeno je Direkcije Festivala MESS.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.