9.8.2018. 20:45
0
U Sarajevu otvorena izložba "Umjetnost filmskog plakata"
Obilježavajući Evropsku godinu kulturnog naslijeđa i doprinos potprograma "Kreativne Evrope", EU info centar u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti i Sarajevo film festivalom upriličio je na šetnici ispred Akademije izložbu „Umjetnost filmskog plakata“.

Koliko je specifičan i raznolik evropski film toliko su i likovno kreativna rješenja plakata za odabranih 26 filmova, realiziranih uz sredstva iz potprograma MEDIA koji promoviraju zajedničke evropske vrijednosti kroz evropsko kinematografsko naslijeđe.

Kako je kazao otpravnik poslova Delegacije Evopske unije u BiH Khaldoun Sinno, izložba pokazuje kreativnu svestranost i umjetničku posvećenost dizajna filmskog plakata, vrhunske primjere filmske fotografije, majstorsku upotrebu ilustracije i profesionalno umijeće uklapanja tipografije u ukupnu kompoziciju plakata.

- Ovo je godina Evropskog kulturnog naslijeđa, a film i kinematografija jesu svakako značajan dio  kulturnog naslijeđa. Vrlo smo ponosni na činjenicu da već godinama pružamo finansijsku pomoć Sarajevo film festivalu,ali i drugim festivalima kulture u BiH – kazao je Sinno.

Ove godine, prvi put, finansijsku pomoć, kazao je Sinno, pružiti će MESS-u.

Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra, kazao je da je ova izložba i najbolji uvod u početak Festivala.

- SFF je već pet godina korisnik programa „Kreativna Evropa“ i to je ogromna mogućnost za nas da razvijamo Festival onako kako smo zamislili – kazao je Purivatra.

Jako sam sretan, kazao je Purivatra, zato jer su svi ovi filmovi koji su na posterima igrali na SFF-u i smatram da je to ta vrijednost koju možemo dijeliti sa ostatkom Evrope.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.