5.10.2018. 8:36
0
Razaranje drevnog grada Palmire, od strane zloglasnog ISIL-a, u fokusu istoimene predstave na MESS-u
Drevni grad Palmira i njegova tužna sudbina u novijoj istoriji u fokusu je istoimene predstave koju je večeras na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR izveo britansko-francuski dvojac u okviru 58. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Glumci Bertrand Lesca i Nasi Voutsas u komadu "Palmira" ne donose dokumentaristički teatar, već stradanje tog grada promatraju iz drugačijeg ugla – promišljajući o fenomenu osvete, barbarizma, nehumanosti i anticivilizacije.

Publika aktivno učestvuje u predstavi i sama stavljena u poziciju odlučivanja da li da bude dio tog mračnog kruga ili mu se suprotstavi.

Komad je svojevrsni spomenik i oda gradu nastalom u oazi sirijske pustinje, sjeveroistočno od Damaska, gdje iz pijeska izviru monumentalne ruševine velikog grada koji je nekada bio jedan od najvažnijih središta antičkog svijeta. Od 1. do 2. stoljeća Palmira se nalazila na raskrižju nekoliko civilizacija, te bila centar trgovine, umjetnosti i arhitekture.

Bio je jedan od najbolje očuvanih u svijetu, a pohodili su ga turisti iz cijelog svijeta kako bi uživali obilazeći njegove hramove i uživali u veličanstvenosti njihove izrade. Stoljećima su mu se divili, sve do 2015. godine kada su snage ISIL-a preuzele konrtolu nad gradom, uništivši njegove hramove, opljačkavši grobnice, a njegov amfiteatar iskoristili za pogubljenja.

Godinu nakon što je ISIL otklonjen iz grada u njemu je održan koncert "Uz molitvu iz Palmire: Muzika oživljava drevne zidine" s kojeg je poslan apel za mir te pozvano na jedinstvo u borbi protiv zla i terorizma.

Predstava je rađena u produkciji Velike Britanije/Francuske, a u SARTR-u je večeras zabilježena njena druga izvedba na ovogodišnjem MESS-u.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.