15.10.2018. 14:25
0
Dan kada je otišao veliki Dario Džamonja - Daco
Dario Džamonja, poznati bh. pisac, rođen je u Sarajevu 18. januara 1955. godine. U svom gradu je umro na današnji dan, 15. oktobra 2001. godine.

Radio je i kao kolumnista u časopisima Slobodna Bosna i Oslobođenje. Bio je urednik časopisa Lica. Kao djetetu razvedenih roditelja, život mu je dobio tragične tokove. Rano je ostao rano bez roditelja. Odrastao je uz baku i djeda u sarajevskoj ulici Jezero br. 11 (ulica preimenovana u Kate Govorušić).

Kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, Dario je ostao u Sarajevu do 1993. godine i nakon ranjavanja, sa porodicom otišao u Ameriku. U Sarajevo se vratio 1998. godine. Tri godine kasnije je preminuo u 46. godini. Otac je dvije kćeri - Nevene i Vesne.

Dobitnik je nagrade „Veselin Masleša“ za knjigu „Zdravstvena knjižica“, kao najbolju knjigu proze za 1985. godinu. Pored toga najvažnija djela su mu: "Priče iz moje ulice", prva knjiga koju je objavio 1979. godine , "Priručnik" 1988. godine, "These days" 1989. godine...

Sva njegova djela bile su vezana za Sarajevo, za koje je bio vezan svim srcem.  

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.