17.10.2018. 14:19
0
U Mostaru sutra počinje festival književnosti 'Poligon'
Četvrto izdanje regionalnog festivala književnosti "Poligon" održat će se od 18. do 21. listopada na više lokacija u Mostaru, a okupit će značajna imena iz BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Mostaru.

 Ovogodišnji festival održava se na temu "Granice", a kao i proteklih, i ove godine posjetitelje Poligona očekuju književna čitanja, razgovori i druženja s autorima. Gosti Poligona su Almin Kaplan, Ahmed Burić, Anita Pajević (BiH), Ivan Herceg, Andrija Škare, Goran Matović (HR), Richard Schuberth (Austrija), Siniša Tucić, Petar Matović (Srbija).

 - Jedna od glavnih preokupacija, kako u medijima tako i kulturnoj i političkoj sceni su migracije i s njima povezane granice, kulturološke, fizičke i druge. Zadatak je književnosti da granice prelazi i pomogne nam da ih i sami pređemo jer za slobodan duh ne postoje ograde od žice ili betonski zidovi - izjavio je direktor i pokretač "Poligona" Mirko Božić.

 Ove godine u programu Poligona upravo će se govoriti o načinima kako su se u vlastitom iskustvu uspjeli srušiti neki zidovi uz pomoć književnosti, te što bi se od toga moglo primijeniti drugdje, a o čemu će govoriti austrijski gost Richard Schuberth.

 - Cilj je Poligona formiranje stalne književne publike u gradu, koja bi bila poticaj za nove programe najviše kvalitete, kakvu Mostar zaslužuje. Mostar je grad koji je dugo i tradicionalno obilježen pisanom riječi, grad koji želi biti Europska prijestolnica kulture - u takvom gradu želja i nastojanja Poligona su okupiti i stvoriti publiku koja cijeni pisanu riječ. Želja je da se publika upozna s autorima, da književna čitanja budu dijalog autora i publike - naglasio je Božić.

 Napomenuo je kako Poligon u program želi uključiti sve skupine društva, a posebno one kojima kultura nije dostupna u jednakoj mjeri kao i ostalima, kako što su djeca bez roditelja ili osobe s poteškoćama u razvoju.

 - Vjerujemo da će Poligon privući ne samo publiku iz grada nego i njegove okolice i time višestruko povećati dosad uobičajene brojeve posjećenosti na književnim događanjima - ustvrdio je Božić.

 Otvaranje festivala Poligon zakazano je za četvrtak, 18. listopada, u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u 20 sati kada su planirani razgovori sa Sinišom Tucićem, Petrom Matovićem i  Richardom Schuberthom.

 Istu večer bit će prikazan i kratki film Narcisa Alispahića "Pobacani pasvordi" te kolaž Gorana Matovića "Valja nama preko rijeke".

 U petak, drugi dan festivala, Ivan Herceg održat će predavanje u Gimnaziji fra Grge Martića, Andrija Škare u Osnovnoj školi Petra Bakule, a Goran Matović u Četvrtoj osnovnoj školi. Sva predavanja počinju u 11 sati. Istog dana, u Calamus Clubu u 20 sati održat će se čitanje Hercega i Škare.

 U subotu će biti upriličen izlet - vinske ceste/Muzej Humac, zatim predavanje Selme Raljević u Kosači u 17 sati, te čitanje (Kaplan/Burić/Pajević) koje će se održati u Pozorišnoj kafani Mostar u 20 sati.

 Koordinator festivala Damir Puvača kazao je kako će nakon dnevnog programa festivala svaku večer u 22 sata biti upriličen after party za sve goste i posjetitelje festivala.

 Tako je za četvrtak planiran after party u Coco Locu, gdje će nastupiti duo Hektor & Merita koji će izvoditi španjolsku flamenco glazbu. U petak je u Calamus Clubu na programu glumac i glazbenik Bojan Beribaka, dok će u subotu after party biti održan u Narodnoj pozorišnoj kafani gdje će nastupiti DJ Šef, kazao je Puvača.

 Četvrto izdanje festivala "Poligon" završit će u nedjelju, 21. listopada, u Gradskom parku u Mostaru u 11 sati, i to programom čitanje & vinil piknik svih sudionika festivala.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.