20.3.2019. 22:44
0
Predstava 'U ime oca' i svjedočenje o djeci žrtvama ratnog silovanja
U Tuzli je večeras premijerno izvedena predstava „U ime oca“ u režiji Darrela Toulona koja govori o djeci žrtvama ratnog silovanja.

U predstavi glumi i Ajna Jusić. 

- Ja ću u ovoj predstavi prikazati svoju stvarnu priču djeteta koje je rođeno kao posljedica ratnog silovanja u Bosni i Hercegovini. Mi s ovom predstavom pričamo historiju. Iako sam provela 25 godina misleći da sam dijete mržnje i srama, ja sam danas najponosnija kćerke jedne majke, majke heroja - rekla je Ajna Jusić, koju je njena mama gledala iz publike.

- Ne mogu vam ni reći koliko sam večeras ponosna. Drago mi je kada vidim ovoliku publiku i kada vidim koliko ljudi pdoržava ovu priču. Ja sam se 25 godina borila, ali sada je borba na mojoj Ajni. Svo breme ovog svijeta i društva  je na njoj. Mi žene žrtve rata smo već ostavljene po strani, ali mi je drago da naša djeca neće pasti u zaborav - rekla je Sabina Bašić, Ajnina mama.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Čatibušić rekao je da je ovo jedna od najvažnijih tema o kojoj se mora govoriti na umjetnički način.

- Ovdje su veoma važna dva segmenta. To je sloboda i propitivanje. Mi ovom predstavom postižemo oboje. Dajemo slobodu onima koji su dugo vremena mislili da su sami, ali i postavljamo pitanje cijelom društvu. Mislim da je to najveća pobjeda ovog projekta. Ovo trebamo gledati kao početni korak za otvaranje ovog društva za pričanje priče, ali ne priče koja će biti opterećena time kako se žrtva zove nego kolika je njena bol i pitanja i šta smo uradili da joj u toj boli pomognemo - reako je Čatibušić. 

Predstavu „U ime oca“ večeras je pratio i Alen Muhić iz Goražda koji je još 2006.godine izašao u javnost u potrazi za identitetom, tragajući za majkom žrtvom ratnog silovanja, ali i ocem koji je silovanje počinio.

- Nije nam lahko pričati o ovome, ali mi smo uvijek bili borci protiv stigme i diskriminacije - rekao je Muhić.

Predstava će nakon Tuzle biti prikazana i u nekim evropskim zemljama.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.