9.5.2019. 11:44
0
„Looking for Europe“ na sceni NPS
Predstva „Looking for Europe“ bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u ponedjeljak, 13. 5. 2019. godine sa početkom u 21:15 sati.

Predstavu Looking for Europe je napisao francuski pisac i filozof Bernard-Henri Lévy za pozorišnu turneju u 20 europskih gradova od marta do maja 2019. godine. Režiju potpisuje Maria de Franca.

Looking for Europe je monolog intelektualca koja se odvija u hotelskoj sobi u Sarajevu. Treba li početi s grčkom mitologijom? S njemačkom filozofijom? Ili kako se Europa suočila s totalitarnom tiranijom i bijedom tijekom prošlog stoljeća? Nažalost, sve što pada na pamet su puste slike starog kontinenta opkoljene valovima nacionalizma, rasizma, ksenofobije i antisemitizma bez presedana od 1930-ih.

Gilets jaunes (“Žuti prsluci”)…savez desnih i lijevih demagoga u Italiji…pojava neliberalnih diktatura u srednjoj Europi…priznanje neuspjeha kada se, u poetičnom i spektakularnom smjeru događaja, duhovi Dantea, Goethea i Vaclava Havela vraćaju kako bi predložili izlaz iz labirinta populizma.

Oda Europi i pokušaj da se uskrsne duh Spinoze, od romanopisaca Austro-Ugarske monarhije, Lecha Walese i Picassa, Looking for Europe je putujuća izvedba koja poziva na demokratski otpor i oživljavanje nade u sedmicama prije europskih izbora u maju 2019. godine.

U dobrom elizabetanskom stilu, tekst Looking for Europe je napisan i adaptiran političkoj situaciji i aktualnim događajima u svakom od 20 gradova u kojima će biti izvedena predstava.

Predstava će se izvoditi na francuskom jeziku s elektronskim titlovanjem na jeziku zemlje domaćina.

Vrijeme izvođenja je 90 minuta.

Filozof Bernard-Henri Lévy autor je četrdeset knjiga, uključujući The Empire and the Five Kings, Barbarism with a Human Face i Who Killed Daniel Pearl?

Njegovi dokumentarci uključuju Peshmerga, The Oath of Tobruk, i Bosna!

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.