1.7.2019. 20:25
0
Na programu Pozorišnih igara u Jajcu 'Posljednja ljubav Hasana Kaimije'
Predstava "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca Narodnog pozorišta Tuzla na programu je večeras, trećeg dana Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu.

U predstavi glume: Damir Mahmutović, Adnan Omerović/Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić,Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić.

Selektor ovogodišnjih Igara Strajo Krsmanović zapisao je da dramski opus Derviša Sušića zaslužuje najviši tretman u bh. dramaturgiji.

- Malo je naših književnika, možda samo poneki dramatičar, progovorilo o usudu Bosne, kroz njenu istoriju i njene istorijske ličnosti i događaje, sa toliko literarne snage, dramaturške uvjerljivosti i istorijske inspirativnosti, na način kako to čini Derviš Sušić. Reditelj Damjanac je prevashodno vjerovao Sušiću i glumačkom ansamblu, ukomponovanom od glumaca nove generacije školovane na tuzlanskoj akademiji sa onim iskusnijim koji već niz godina nose repertoar ove kuće, što sve zajedno predstavi daje potrebnu snagu i ubjedljivost kojom okupira gledaoce - navedeno je u zapažanjima selektora Pozorišnih igara.

Predstava govori o konkretnoj historijskoj ličnosti u specifičnim historijskim okolnostima. Kroz lik Kaimije - mistika, učenjaka, liječnika, pjesnika koji se zatiče na čelu naroda u velikoj pobuni sarajevske sirotinje 1683., a koja se događa u vrijeme osmanske opsade Beča, Derviš Sušić govori o nepomirljivim svjetovima koji pripadaju svakom ljudskom biću, o onom svijetu koji je unutarnji, intimni i onom vanjskom, u kojem se mora živjeti.

Nakon predstave bit će upriličen okrugli sto, a prethodit će mu u salonu Doma kulture otvaranje izložbe crteža "Smicalice" Mice Todorović u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH.

U okviru paratećeg programa bit će predstavljena i knjiga dramskog pisca i profesora na Filozofskom fakultetu i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Almira Bašovića "Četiri i po drame". Knjiga donosi dramske tekstove "Priviđenja iz srebrenog vijeka", "RE: Pinokio", "Kreketanje", "Sarajevo Feeling" i "Lica".

(Fena / Haris Ahbabović)

Jajce
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.