13.7.2019. 16:25
0
"Partizansko groblje je potpuno sanirano, neistinite su tvrdnje Raifa Dizdarevićeva"
Mostarski novinar Alija Behram reagirao je danas na današnju izjavu Raifa Dizdarevića, predsjednika Odbora za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru, da su u okviru prošlogodišnje obnove i revitalizacije ovog nacionalnog spomenika BiH urađeni "samo čišćenje i tek neki manji poslovi", dok je "spomenik vraćen gradu".

Behram ističe da su Dizdarevićeve tvrdnje neistinite, navodeći da je u okviru revitalizacije kompleksa Partizanskog groblja kompletan spomenički kompleks gotovo potpuno saniran u svim najvažnijim segmentima od brojnih devastacija, nastalih na različite načine u proteklim godinama.

Navodi da su rezultati javno saopćeni 9. maja prošle godine, u prisustvu članova Odbora za obnovu i revitalizaciju ovog nacionalnog spomenika, brojnih predstavnika kulturnog, društvenog i političkog života Grada Mostara, Federacije i države BiH, te Evropske zajednice i njene kancelarije u Sarajevu, na obilježavanju Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom. Najvažniji svjedoci obnove, kako navodi, bili su građani Mostara koji su nakon revitalizacije spomenički kompleks prihvatili kao novu šetnicu i drago sastajalište.

- Osim što je tada, u tri navrata, očišćen od rastinja i polomljenih kamenih cjelina, urađeni su i brojni drugi važni poslovi. Između ostalog, potpuno je urađeno i zamijenjeno više od 450 kamenih cvjetova s imenima palih rodoljuba Mostara, koji su bili ili potpuno uništeni ili teško oštećeni u napadima lokalnih vandala. Sa pročelja spomenika i fasadnih cjelina u okviru cijelog kompleksa, skinuti su svi grafiti s uvredljivim porukama i simbolima - ističe Behram i dodaje da je instalirano više od 600 metara metalne ograde, koja je takođe bila velikim dijelom uništena ili pokradena u proteklim godinama.

Instalirano je i uključeno na elektro mrežu 12 velikih rasvjetnih stubova, tvrdi on, a cijeli kompleks Spomenika je potpuno osvijetljen. Obnovljena je, kako dodaje, i portirnica na spomeniku, te instaliran video nadzor. Gotovo cijelu 2018. godinu spomenik je fizički profesionalno obezbjedjivala agencija “Securitas” iz Sarajeva, tvrdi.

- Sve ove aktivnosti urađene su zahvaljujući dobroj volji i podršci premijera Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, koji su se odazvali pozivu, te brojnih mostarskih i sarajevskih kompanija koje su na dobrovoljnoj osnovi dale podršku i doprinos u obnovi ovog nacionalnog spomenika u Mostaru. Kompletan ovaj višemjesečni posao proveden je bez ikakvog učešća Gradske uprave grada Mostara, SUBNOAR-a BiH, te njihovog Odbora na čelu sa Dizdarevićem. Gradska uprava Mostara takođe je godinama nijemo gledala devastacije mostarskog Partizanskog spomenika, kao i sam proces obnove. SUBNOAR smo uredno i na vrijeme pozivali da se zajedno sa nama uključe u ovu akciju, ali su oni umjesto toga krenuli u formiranje vlastitog odbora koji za dvije godine postojanja nije uradio ništa na obnovi Partizanskog spomen groblja, iako su to bili grlato najavljivali, te otvorili žiro-račune i osnovali čak i Fond za njegovu obnovu. Ali, ni korak dalje od toga. Koliki posao smo mi napravili uvjerili su se antifašisti iz cijele bivše Jugoslavije koji su 14. februara ove godine posjetili ovaj memorijalni lokalitet - ističe Behram. 

Slaže se u jednom sa Dizdarevićem, a to je da "Mostar neće i ne može biti evropska prijestonica kulture, ali ni normalan evropski grad dok postoji ovakav odnos prema Partizanskom spomen groblju u Mostaru, dok Gradska uprava okreće glavu i ne želi čuvati i održavati spomenički kompleks kojem je vlasnik". 

- Dakle, jedina prava adresa za trajnu brigu o Partizanskom spomen groblju je Grad Mostar, njegova uprava, ali jednako tako i SUBNOR, čija je temeljena odrednica upravo čuvanje antifašističkih vrijednosti. Podsjećamo da je upravo na našu inicijativu, Grad Mostar poslije punih deset godina, vratio u Budžet Grada novčanu stavku za redovno komunalno održavanje ovog spomeničkog kompleksa - napominje Behram.

Tvrdi da bi iz ovoga svima trebalo biti jasno zbog čega su "vratili" spomenički kompleks Gradu Mostaru, umjesto da o njemu brine Odbor za obnovu.

- Odbori ove vrste se, valjda i formiraju da djeluju na kraći rok, efikasnim i odgovornim aktivnostima koje će uroditi plodom umjesto da se "obnova" razvlači godinama. Kome je to u interesu, nije moje da govorim. Naša je namjera, dakle, bila časna i poštena: obnovićemo Partizansko spomen groblje, ali taj posao i sveobuhvatnu brigu treba - konačno - da preuzme Grad Mostar kao jedini vlasnik kompleksa i u saradnji sa nadležnim federalnim organima, kreira njegovo održavanje, te turističko-ekonomski sadržaj koji, kao i prije rata, na ovaj lokalitet može ponovo privući rijeku turista - zaključio je Alija Behram, koji je reagirao uime članova Odbora za podršku obnovi ovog nacionalnog spomenika u Mostaru, te brojnih prijatelja projekta i neposrednih učesnika akcije.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.