17.10.2019. 11:15
0
Preporod sutra organizira 'Čas sjećanja' na Muniba Maglajlića
Bošnjačka zajednica kulture Preporod priređuje 'Čas sjećanja' posvećen profesoru Munibu Maglajliću (1945–2015). Čas sjećanja će se održati sutra,18. oktobra, u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića, a govoriti će Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod i Sead Šemsović, saopćeno je iz BZK Preporod.

Na drugi svijet preselio je 19. oktobra 2015., Munib Maglajlić, univerzitetski profesor, dugogodišnji predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Bosni i Hercegovini i ugledni javni radnik.

Maglajlić je životom i djelom uključen u savremeno trajanje bosanske kulture. Istraživao ju je s uvjerenjem da je njezino otkrivanje neodvojivo od pojedinačnih i skupnih nastojanja za narastanje u onom znanju koje čovjeka brani od zla i usmjerava na putu uzlaženja ljepoti i dobroti. U usmenom naslijeđu, koje je svojim djelom izveo u osvjetljenije vidike, otkrio je one pologe prošlosti za budućnost bez kojih je svaka kultura osuđena na propast.

Unutar tema kojima se bavio, cjelovit prohod ostvaruje u sagledavanju sevdalinke i balade, kao dva najreprezentativnija žanra bošnjačke usmene poezije. Njegovo razumijevanje usmene književnosti proizvod je izvanrednog tumačenja okolnosti nastanka i života samih lirskih pjesama, poznavanja narodne kulture, umijeća u imenovanju pojava i događanja tradicijskog čovjeka, navodi se između ostalog u saopćenju.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.