1.2.2020. 9:41
0
Zemaljski muzej BiH proslavlja 132. rođendan, danas besplatno možete obići Muzej
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, jedna od najznačajnihih kulturnih i naučnih institucija u našoj zemlji, obilježiće danas 132. godišnjicu postojanja.

Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, koje pred njega stavlja politička realnost današnje Bosne i Hercegovine, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 132 godine.

Izložbe, predavanja, radionice, prezentacije, panel diskusije – dio su cjelodnevnog programa koji su pripremili zaposlenici Zemaljskog muzeja.

Rođendanska svečanost trajaće od 10 do 22 sata, a posjetioci će moći besplatno obići veliki i bogati fundus ove ustanove.

“Iz programa bih izdvojila da će Sarajevska hagada biti dostupna u tri termina, u 11, 16 i 21 uveče. Zatim centralni dio u 12 sati – otvorenje izložbe sa rijetkim knjigama i kartama iz fundusa biblioteke Zemaljskog muzeja BiH – što mislim da je prava poslastica jer posjetioci nemaju priliku ikad vidjeti takve stvari”, kazala kustosica Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić.ž za BHT.

Od kada je odlukom tadašnje Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova, te 1. februara 1888. godine i zvanično otvorio svoja vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja žalosna politička realnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 132 godine.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.