15.8.2020. 14:40
0
Preminuo Nesim Tahirović, umjetnik svjetskog renomea
Nakon duge i teške bolesti u 79 godini života u rodnoj Tuzli jučer je preminuo svjetski umjetnik Nesim Tahirović.

Iza njega je ostalo 45 godina umjetničkog rada tokom kojeg je imao 60 samostalnih i više od 100 zajediničkih izložbi u galerijama BiH i inostranstvu.

Njegova djela kiparstva, slikarstva, prirode, industrijalizacije i dekoracije ostala su u mnogim galerijama širom svijeta, ali i u rodnom gradu za podsjećanje da će ostati vječno da živi, jer umjetnici ne umiru nikada i svoja djela ostavljaju za sva vremena za sjećanja.

Nesim Tahirović je rođen 23. oktobra 1941. godine u Tuzli. Slikarstvo je studirao kod prof. Koste Hakmana u Beogradu. Uz slikarstvo bavio se i primjenjenom umjetnošću i scenografijom.

Živio je i radio u Italiji, Poljskoj i Njemačkoj, a za svoj umjetnički rad dobio je veliki broj priznanja i nagrada..

Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine(ULUBiH) i Udruženja likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti BiH (ULUBiH).

Živio je i radio kao slobodni umjetnik u Tuzli.

Po njegovoj želji sahrana će biti obavljena u Tuzli, samo uz prisustvo porodice i bez ikakve komemoracije.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.