10.12.2020. 13:37
0
Barokno remek djelo otkriveno u briselskoj gradskoj vijećnici
Stručnjaci su utvrdili da je slika koja je bila izložena u briselskoj gradskoj vijećnici 60-ak godina najstarija verzija najpoznatijeg djela flamanskog baroknog slikara Jacquesa Jordaensa.

Otkriće slike Svete obitelji zbilo se tijekom inventure umjetničkih djela provedene u vijećnici 2019., prenio je BBC.

Ranije se vjerovalo da se radi o kopiji.

Djelo je nastalo 1617. ili 1618., objavio je Kraljevski institut za kulturnu baštinu koji je pomogao u otkriću.

Razne verzije djela koje prikazuje malog Isusa s Josipom, Marijom i njezinom majkom sv. Anom izložene su u muzeju Metropolitan u New Yorku, Ermitažu u Sankt Peterburgu i Alte Pinakothek u Muenchenu.

Detaljna analiza drvene podloge brisleske slike omogućila je stručnjacima da potvrde da se radi o najstarijoj verziji kompozicije, objavio je institut.

Joost Vander Auwera, kustos belgijskih Kraljevskih muzeja lijepih umjetnosti, kaže da otkriće pruža bolje razumijevanje kasnijih verzija djela.

Analiza drva pokazala je da je poteklo s istog trupca koji je koristio drugi barokni majstor Anthony Van Dyck.

"To potvrđuje hipotezu... da su mladi Jordaens i Van Dyck djelovali istodobno u Rubensovu ateljeu", kazao je Vander Auwera.

Slika koja je visila na zidu gradskog ureda za planiranje i razvoj od 1960-ih nakon obnove bit će prebačena u Kraljevske muzeje lijepih umjetnosti koncem 2021, prenosi Hina.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.