12.12.2020. 12:03
0
Goražde: Internacionalni dječiji festival 'Šta se pjesmom sanja' online
Tradicija održavanja internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“ u Goraždu, uprkos trenutnoj situaciji, neće biti prekinuta ni ove godine.

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde, 21. po redu festival održat će se 24. decembra u okolnostima prilagođenim mjerama i naredbama koje su na snazi

- Ove godine festival se održava u specifičnoj situaciji izazvanoj virusom Covid – 19, ali nismo željeli da našim najmlađima uskratimo tu radost. Ipak, kako bi izbjegli rizike a zadržali prefiks internacionalne manifestacije, organizacioni odbor je donio odluku da autori teksta, muzike, i aranžmana mogu biti izvan BiH, dok će izvođači biti iz Goražda – pojasnila je umjetnički rukovodilac Centra za kulturu Mensura Sijerčić.

Ona je naglasila da to neće umanjiti značaj i kvalitet festivala koji je prepoznatljiv i van granica BiH

- Festival je jedna od najznačajnijih manifestcaija ove ustanove, a posebno je važan jer je internacionalni i autorski i njeguje pravu dječiju pjesmu. I ove godine biće izvedeno 14 novih kompozicija autora iz Srbije i BiH – pojasnila je Sijerčić.

Dodala je da  prvi put manifestcaija neće biti otvorenog karaktera, zbog epidemiološke situacije

- Jedino što će učesnicima biti možda neobično je to što neće biti publike jer ćemo se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. Osigurali smo tehničke preduvjete i festival će se moći pratiti uživo online na web stranici Centra za kulturu” – pojasnila je Sijerčić.

 Festival je takmičarskog karaktera za djecu uzrasta od 7 do 12 godina te će i ove godine biti dodjeljene nagrade stručnog i dječijeg žirija, a bit će nagrađeni i najbolja muzika, tekst  i aranžman.

-Ponosni smo na činjenicu da je naš festival u protekle dvije decenije održavanja dobio jako visoke ocejne od stručnih osoba iz oblasti muzike, a mi smo sa dosadašnjim festivalima napravili bogatu riznicu od preko 300 dječijih pjesama. Iza svakog festivala ostaje i nosač zvuka CD, pa se te pjesme mogu čuti širom BiH i van njenih granica” – kazala je umjetnički rukovodilac JU Centar za kulturu Goražde.

Prvi  festival dječije pjesme “Šta se pjesmom sanja” prvi put je održan ratne 1994. godine kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. Svake godine dobijao je na masovnosti i kvalitetu, a danas je jedna od najznačajnijih internacionalnih manifestacija dječije pjesme.    

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.