18.12.2020. 16:29
0
Brojni sadržaji u znak sjećanja na bh. književnika Isaka Samokovliju
U Centru za kulturu Goražde danas je održana sjednica Organizacionog odbora manifestacije "Dani Isaka Samokovlje-Sunce nad Drinom“, koja se održava tradicionalno u čast velikog bh. književnika i pripovjedača, u njegovom rodnom gradu.

Utvrđen je program 17. manifestacije koja će početi polovinom narednog mjeseca, u skladu sa epidemiološkim mjerama.  

- Nastavljamo s tradicijom sjećanja na velikog književnika i humanistu, Goraždanina Isaka Samokovliju. Tradicionalno će biti upriličen obilazak Doma zdravlja Goražde koji nosi njegovo ime, uz polaganje cvijeća na bistu ispred ove ustanove. I ovoga puta bit će raspisan literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola, a između ostalog predviđene su i izložbe u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Goražda i Sarajeva - kazao je predsjednik organizacionog odbora manifestacije Sanid Zirak.

Naglasio je da će centralni događaj biti održan u maloj sali Centra za kulturu gdje će o liku i djelu Isaka Samokovlije govoriti istaknuti književnici i kulturni radnici.

Tradicionalno, svoj doprinos manifestaciji i obilježavanju godišnjice smrti istaknutog bh. pisca dat će i Jevrejska zajednica u BiH.

- Za BiH znači da ime jednog ovako velikog književnika održavamo i podsjećamo na njegove književne radove, njegov humanizam, značaj i sve ono što je on ostavio iza sebe. Za Jevrejsku zajednicu je potpuno normalno da se uključi u ovaj događaj, jer smatramo da trebamo dati doprinos posebno zbog činjenice da mi bolje poznajemo taj jevrejski način života, porijeklo ove porodice, jezik kojim je govorio Samokovlija, značajno je što i grad Goražde želi da sačuva njegovo ime i kroz ovu manifestaciju – kazao je član Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber.

Manifestacija u znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika, humaniste i ljekara, Isaka Samokovliju, počet će 15. januara, na godišnjicu njegove smrti, a realizovat će se punih sedam mjeseci kako u rodnom Goraždu, tako i u Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je radio i stvarao.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu.

Svoju prvu pripovijetku "Rafina avlija“ objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945). Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada - “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela.

Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.