25.2.2021. 11:00
0
Film "Quo Vadis, Aida?" od 26. februara i u Švedskoj
Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida" ne prestaje privlačiti pažnju ljubitelja sedme umjetnosti. Zbog velikog zanimanja od 26. februara bit će dostupan za gledanje i u Švedskoj.
Sajt Bio.se pruža ponude i omogućava rezervacije ulaznica za stotine nezavisnih kina širom Švedske, a nedavno se našla i najava za film bh. rediteljice koji će se u ovoj zemlji premijerno prikazati 26. februara.

Višestruko nagrađivani film "Quo vadis, Aida" ušao je u uži krug za nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film.

"Bosna, juli 1995. Aida je prevodilac za UN u malom gradu Srebrenici. Dok srpska vojska zauzima grad, hiljade civila traže utočište u kampu UN-a, uključujući Aidinog supruga i dva sina. Ne mogu ostati i situacija postaje sve haotičnija. Koliko daleko može ići da spasi vlastitu porodicu?", navedeno je u najavi.

Film je osvojio specijalno priznanje na 37. Jerusalem Film Festivalu, dvije nagrade na filmskom festivalu Les Arcs u Francuskoj: Kristalnu strijelu za najbolji film, kao i nagradu publike.

Na Antalija Film Festivalu u Turskoj, “Quo vadis, Aida” je dobio nagradu za najbolji internacionalni igrani film, dok je na El Gouna filmskom festivalu u Egiptu dobio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić nagradu za najbolju žensku ulogu, prenosi Avaz.

"Quo vadis, Aida" nagrađen je i na 21. Arras film festivalu u Francuskoj, gdje je dobio Grand Prix “Zlatni atlas” za najbolji film, kao i tri nagrade na festivalu London Film Week, za najbolji film, najbolju rediteljicu (Jasmila Žbanić) i najbolju glumicu (Jasna Đuričić). Nakon premijernog prikazivanja u Veneciji film je dobio i tri nezavisne nagrade, organizacije UNIMED (Mediterranean university Union), nagradu Brian organizacije UAAR (Union of Agnostics and Rationalist), kao i nagradu SIGNIS asocijacije SIGNIS International (World Catholic Association for Communication).

Film o genocidu u Srebrenici proglašen je najboljim filmom na dvadesetom filmskom festivala u Valenciji, a uz to je dobio nagradu za najbolji scenarij.


(Saliha Rokša)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.