27.3.2021. 11:05
0
Roman Mehmeda Đedovića 'Staza mrkog medvjeda 1463.', priča iz bosanske prošlosti
Bosanskohercegovački književnik Mehmed Đedović objavio je novi roman 'Staza mrkog medvjeda 1463.', a iza intrigantnog i zanimljivog naslova slijedi jednako takva priča iz bosanske prošlosti.

Radostan zbog knjige kao da je prva, autor ističe da je 'Staza mrkog medvjeda 1463.' historijska priča ispričana savremenim jezikom, odvija se kao na traci dobro režiranog filma o bosanskoj prošlosti.

- Svaka stranica romana produbljuje žeđ za čitanjem i čitalac, uvučen u priču, putuje u duhu kroz avanture likova u romanu - napisao je autor.

Da je umijeće pričanja naročit dar odabranima da ožive i ovjekovječe prošlost, događaje i ljude kao njihove aktere, prolazne u vremenu, Mehmed Đedović je potvrdio na sjajan način.

Iako je roman historijski, autora više od historijskog zanima ljudska sudbina na koju čovjek pokušava utjecati u svim sferama svog života u ljubavi, prijateljstvu, vječitom traganju za snovima koje uvijek iznova pokreće želja da se ulovi sreća...

Upravo to suprotstavljanje sudbini čini život Đedovićevih književnih junaka nepredvidljivim i uzbudljivim, i kad je ishod sretan i kad je tragičan. 'Staza mrkog medvjeda 1463.' je uzbudljiva, sjajno ispričana priča, koliko realna, toliko i mistična.

Đedović otkriva ponore ljudske duše vodeći svoje likove putem opasnosti, kroz avanture koje čitaoca drže prigrljenog uz knjigu, u napetosti te im nudi neočekivana putovanja i dinamičnu radnju.

Tim romanom književnik iz Tuzle Mehmed Đedović potvrđuje da je, s razlogom za svoj prethodni istorijski roman 'Legionar', dobio dvije najprestižnije nagrade u Bosni i Hercegovini: Godišnju nagradu Društva pisaca i Nagradu "Skender Kulenović".

Roman 'Staza mrkog medvjeda 1463.' objavljen je uz potporu federalne Fondacije za izdavaštvo, a izdavač je 'Planjax' Tešanj.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.