15.6.2021. 16:00
0
Aleksandar Saša Bukvić: Vjerujem da svaki čovjek može biti umjetnik
Izložba radova umjetnika Aleksandra Saše Bukvića "Svaki čovjek je umjetnik" bit će otvorena večeras u Klubu galerije Collegium artisticum.

Govoreći o konceptu izložbe Saša Bukvić je medijima naveo da mu je početni stav kako svaki čovjek može biti umjetnik, pri čemu je, smatra on, bitno osloboditi to u sebi.

"Pozvao sam ljude koji nisu ništa crtali još od osnovne škole. Pozvao sam ih da urade svoj autoportret. U startu su mi rekli da ne znaju crtati. Rekao sam im da mi baš to treba"
kazao je Bukvić.

Stoga jedan dio postavke čine radovi autoporteti onih koji su se odazvali Bukvićevom pozivu da "uđu" u umjetničke vode. Drugi dio postavke su radovi nastali tako što je Bukvić prekopirao radove koje su nacrtali pozvani umjetnici amateri, dodao im boju i napravio drugi dio izložbe.

"Stavio sam to na platno. I kao "završio" sam njihove crteže" ustvrdio je on.

Jedan od onih koji su se ohrabrili da se okušaju u crtanju autoportreta je i profesor na Fakultetu političkih nauka Nerzuk Ćurak. Ćurak je u izjavi medijima kazao da se, kad ga je Saša Bukvić pitao da uradi autoportet, prvo se nasmijao jer smatra da od ranog djetinjstva nema talenta za crtanje.

"Budući da volim i Sašu kao čovjeka i njegovu umjetnost nisam mogao odbiti. I onda je to bilo jedno neprocjenjivo iskustvo. Mogu reći da sam to primio jako ozbiljno, recimo da je to bila ozbiljnost djeteta koje se igra. To je najveća ozbiljnost. Gledam taj autoportret i ima tu negdje mene, ima me skrivenoga" ocijenio je Ćurak.

Na izložbi "Svaki čovjek je umjetnik", koja će biti otvorena u 19.00 sati, bit će izložen 51 autoportret amatera, učesnika i učesnica koncepta i 22 slike Saše Bukvića nastale prema nekim od amaterskih crteža.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.