1.7.2021. 9:06
0
U Sarajevu počeo prvi FASADA Festival 2021 - Boje koje pročišćavaju zrak
U subotu, 26.06.2021., zvanično je počeo street art festival FASADA FEST - Fresh Air Sarajevo Displays Art, koji organizuje Udruženje Obojena Klapa. Početak festivala obilježila su dva graffiti jam eventa, u parku na Ilidži, te dan kasnije u parku Hastahana. Veliki broj okupljenih je oba dana uživao u kreativnoj atmosferi i crtanju graffita.

Tokom prvog dana, prisutni su imali priliku da se druže uz muziku DJ Soul-a i Jah Forcefield-a, a među umjetnicima su bili prisutni Rulof, Blame, Dream, Seko, Zeone, Lack, Cruza, Neun, Rek, Patwo, Baude, Benok, Twek i Fuck. Idući dan, 27.06.2021., na drugom graffiti jam-u, posjetitelji su posmatrali kako Unis, Lack, Taine i Trie oslikavaju zid parka Hastahana i uživali uz muziku DJ Soul-a i repera Kontre. Ovog vikenda održat će se još dva graffiti jam-a, 03.07.2021. na lokaciji Nadmlini i 04.07.2021. na Dobrinji sa početkom u 12:00h.


Uskoro zvanično počinje i oslikavanje murala na različitim lokacijama na području Kantona Sarajevo. Lokalni umjetnici će u okviru festivala ocrtati ukupno 11 murala koji će interpretirati poruke jednakosti, slobode i svakodnevne borbe čovjeka.


Fasada Festival je prvi ulični festival koji, pored uljepšavanja javnog prostora i približavanja ulične umjetnosti građanima, za cilj ima doprinos rješavanju problema zagađenog zraka. Naime, tijekom crtanja murala, zahvaljujući poljskoj fondaciji Eco.Evolution bit će korištene fotokatalitičke boje BOYSENxKNOXOUT koje u dodiru sa svjetlošću hemijskom reakcijom uništavaju štetne mikroorganizme u zraku. U okviru festivala će biti kreirana i interaktivna mapa na kojoj će biti označena i prikazana street art djela, što bi tu vrstu umjetnosti trebalo učiniti dostupnijom građanima i turistima, te samim time stvoriti značajan turistički potencijal i drugačiju turističnu ponudu grada Sarajeva.


Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.