23.9.2021. 15:45
0
Izložba karikatura Đoke Ninkovića otvorena u Sarajevu
Izložba radova čuvenog bosanskohercegovačkog karikaturiste Đoke Ninkovića otvorena je u Sarajevu u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti pod nazivom "Neki drugi grad".

Na otvorenju, direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić podsjetio je na odluku ovog umjetnika 2007. godine da napravi, na temelju karikature, svakodnevnu hroniku navedenog festivala u listu "Avaz".

Tako je nastao jedinstveni katalog pod nazivom koji nosi i ova izložba, podsjetio je Spahić i zahvalio Ninkoviću za njegovo djelo. Radovi su dio arhiva Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" (Sarajevo Winter Festival), a dio su programa V Art festivala Grad - Vitezovi umjetnosti.

Ninkovića, koji nije prisustvovao otvorenju izložbe, Spahić je nazvao 'pjesnikom trenutka', 'pjesnikom svakodnevice' jer je umijećem karikaturiste s rijetkim refleksom za trenutak bilježio zauvijek društvene pojave i događaje u godinama kad je intenzivno stvarao djelo, nerijetko relevantno i danas. Komparacija je često vidljiva u socijalnim temama i značajnim detaljima sadašnjeg života.

Novootvorena izložba je 'prva priča' kojom iduće sedmice počinje obilježavanje 60. godišnjice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, najavio je direktor "Sarajevske zime".

Đoko Ninković, vrhunski karikaturista, rođen je 1939. godine u Sarajevu.

Prvu od nebrojenih karikatura objavio je 1954., zapravo devet karikatura odjednom koje je poslao za prilog Promet u Slobodnoj Bosni. Sve su objavljene.

Od tada do danas, nikada nije izbrojao sva njegova djela, navode iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

(Fena)

Izlozba
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.