7.11.2021. 8:57
0
Promocija slika i knjige Amele Hadžimejlić
"Tamo gdje sudbine rastu“, „Život je ruža“,“ Lovac na sreću“, „Odlazak čovjeka u krombi kaputu“,“ U slavu prolaznosti“, „Razočarenje pompejske djevojke",“I šta sad“, „Milje“, „ Teta razapeta“ i „Čuvar nade“, nazivi su slika likovne umjetnice Amele Hadžimejlić koje će danas u Sarajevu biti predstavljene na izložbi "Deset slika bez odgovora".

Radovi će biti i u art- knjizi, slikovnici istog naziva koja će također biti predstavljena na otvaraju izložbe, a kojom će ujedno svečano biti i otvoren Centar za umjetnost i umjetničku edukaciju “ArkA” u Sarajevu, Logavina 20.

"Slikala sam i naslikala ali odgovora nema. Jer tu zaista odgovora nema. Sve te slike koje ugledah i tražeći odgovor naslikah kao pokretne slike koje se kroz vrijeme ponavljaju", istaknula je Hadžimejlić.

Ona kaže da je cjelokupni njen umjetnički rad prije svega zasnovan na zapitanosti, te da je sve što je radila i radi zasnovano na određenim  pitanjima, kroz različite forme izraza.

Izložbu će pratiti art knjiga u kojoj uz svaki sliku slijedi i njeno tumačenje koju je uredila  književnica Ferida Duraković, a recenzent je filozof i pisac Predrag Finci,  prenose agencije.

Slikovnica se sastoji od deset poglavlja sa simboličnim naslovima: Natjecanje, Posjedovanje, Žrtva, Sudbina, Nada, Sreća, Proslava, Postojanje, Posjedovanje, Razočarenje.


Nakon Sarajeva izložba će u proljeće, na poziv kustosice Antonije Modrušan otputovati u Hrvatsku, gdje će biti izložena u galeriji Sv. Krševana u Šibeniku, navedeno je u najavi.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.