22.11.2021. 11:44
0
U Sarajevu Konferencija 'Vidljivost djece rođene kao posljedica rata'
Konferencija pod nazivom "Vidljivost djece rođene kao posljedica rata", koja se organizira povodom 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, počinje 24. novembra i trajat će do 26. novembra.

Na konferenciji će prisustvovati predstavnici civilnog sektora, predstavnici vlasti entitetskih i državnih struktura, ministarstava i institucije Ombudsmena u BiH.

- Konferencija ima za cilj da, u saradnji sa srodnim organizacijama u BiH, te drugim akterima, osiguramo učešće žena preživjelih i djece rođene zbog rata u procesima izrade strategija, politika i procesa koji utiču na njihov status, čime bi se doprinijelo poboljšanju položaja žena preživjelih i jednakosti djece rođene zbog rata u bh. društvu i globalno - saopćeno je iz Udruženja Zaboravljena djeca rata.

U saopćenju se navodi da u cilju pravnog i društvenog prepoznavanja i uvažavanja djece rođene zbog rata, kroz aktivizam, javna zagovaranja, istraživanja, umrežavanja i umjetnost, doprinose eliminaciji stigme i diskriminacije ove društvene kategorije. Žele, kažu, solidarno i inkluzivno društvo bez nasilja, u kojem se poštuje vladavina prava.

Prvi dan će u Historijskom muzeju BiH učesnici konferencije imati priliku da posjete izložbu Breaking Free, ali i da poslušaju panel diskusiju pod nazivom „Pravna prepoznatljivost djece rođene zbog rata“.  

Prema najavi organizatora, na konferenciji će se posebno tematizirati uticaj koji nasilje ostavlja na žene, djecu i društvo u cjelini, problem neprijavljivanja nasilja kao i važnost podataka za donošenje državnih akcionih planova za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Tokom programa konferencije će se govoriti o ključnim prioritetima i potrebama djece rođene kao posljedica ratnog silovanja. Istaknut će se izazovi s kojima se svakodnevno susreću i oblici podrške koji su im potrebni. Svakako, gledajući iz ugla djece rođene od seksualnog nasilja, izmjene pravne i administrativne prakse obavezna su tema konferencije. Kako bi konferencija bila potpuna, te u skladu sa važnim procesima tranzicijske pravde, obavezno ćemo se baviti i pitanjem uloge mladih u borbi protiv stigme seksualnog nasilja, navode iz Udruženja Zaboravljena djeca rata. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.