4.12.2021. 18:19
0
Na Sarajevofestu danas i ekipa iz Teatra mladih Travnik
Teatar mladih Travnik u koprodukciji sa Studio teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, danas su sarajevskom Pozorištu mladih, u okviru Forumamladih 3.Sarajevo Festa umjetnost i politika, izveli predstavu "Međuprostor".

Autorski projekt „Međuprostor“ nastao je na temelju dokumentarne građe mladih i improvizacija o temama o kojima su željeli progovoriti.


Tokom procesa mladi su prikupljali razne materijale, kreirali scene i otvarali mnoštvo pitanja. Zašto moraš biti hrabar/a da bi bio/la svoj/a? Šta uopće znači biti svoj/a i biti drugačiji/a u bh. društvu? Zašto su emocije neprihvatljive u našem društvu? Zašto lako osuđujemo? Zašto mrzimo i diskriminiramo? Koji su to kalupi u koje se moramo uklopiti?


Rezultat je predstava koja se bavi temom odrastanja u maloj sredini, ali i sazrijevanja uopće. Predstava istražuje prostore koji nas oblikuju, ali i one koji nas guše. Od mahale u kojoj se kao djeca igramo, preko čaršije u kojoj sazrijevamo do planine izvan grada na kojoj maštamo o budućnosti. Svi ti konkretni prostori otvaraju put ka neistražnim prostorima sjećanja, emocija, snova, slobode, nepoznatog..

Put ka našim međuprostorima. Koje su kulturne potrebe mladih u malim sredinama? Da li teatar za mlade može biti tačka društvene promjene u zajednici? Mogu li mladi biti kreatori novih kulturnih sadržaja? 2021.godine u sklopu projekta “Teatar u zajednici” okupilo se preko 70 mladih iz pet sredina (Travnik, Busovača, Gornji Vakuf/Uskoplje, Donji Vakuf i Vareš).


Zajedno sa mentorima su organizovali radionice, posjećivali profesionalne teatre i kreirali vlastite autorske predstave. Predstava “Međuprostor” u režiji Emine Omerović i izvedbi mladih iz Travnika govori o odrastanju u malim sredinama i problemama s kojim se susreću. Mladi su zahvaljujući teatarskoj umjetnosti stvorili dijalog sa lokalnom zajednicom.


U Gornjem Vakufu/Uskoplju skupina mladih zajedno sa mentorom Oliverom Jovićem pokrenula je Teatar mladih “Česta” kao novu kulturnu tačku u svojoj zajednici. Da li su primjeri iz Travnika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja incidenti ili modeli za druge sredine i mlade koji žive u njima?  Režiju i tekst potpisuje producent i pedagog Oliver Jović.


Također u Pozorištu mladih, u 20 sati, izuzetna predstava Hero 2.0 Ultimativna predstava, sada ili nikada! Naslov Ultimativna predstava je zamišljen kao vodič u istraživanju. Praviti predstavu, koja je, u osnovi, osmišljena da postavi glumca na golu pozornicu i daju mu da je koristi, do zadnje kapi znoja.


Njegova suština, sve što zna i što može. Kako ćete dokazati svoju superiornost, svoju vrijednost, svoj talent? Današnji glumac mora ovladati svim elementima i vještinama umjetničkog stvaralaštva više nego ikada ranije. Mora znati sve, i to dobro. Kao moderni multitasker, glumac je, osim toga, suočen i sa činjenicom da širi svoje polje razmišljanja i umjetničkog izražavanja na sve strane.


U svim oblicima i sposobnostima. Psihološka metoda glume i internalizacija teksta nije dovoljna. Razumijevanje konteksta predstave, situacije, karaktera, više ne zadovoljava. Transgresivna djela i subverzivne taktike nisu dosta. Ako nemaš tu širinu, vrijeme te pregazi. Bez toga, ti si srednja kategorija, nosač pisama, gomila.


Ako ne misliš da si najbolji glumac, nemoj glumiti. Ako ne misliš da radiš najbolju predstavu, nemoj je raditi. Ako misliš da nećeš dobiti aplikaciju, nemoj aplicirati. Heroj 2.0 govori upravo o tome, ne radi se o pitanju vjere, nego potpuno i slijepo vjerovanje da je Heroj 2.0 ona Ultimativna predstava.

Autori i izvođači: Uroš Kaurin, Vito Weis Tekst: Uroš Kaurin i Vito Weis Dramaturgija: Katarina Stegnarr

.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.