6.12.2021. 8:13
0
Decembarski repertoar NPS u znaku premijere baletne predstave 'Žetva'
Narodno pozorište Sarajevo nastavlja s obilježavanjem stogodišnjice rada i postojanja. Nakon što su u oktobru i novembru upriličena premijerna izvođenja dramske predstave "Protekcija" i operne predstave "Prodana nevjesta", decembar je rezervisan za baletnu premijeru "Žetva".

Godine 1946., paralelno s Operom, osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, no pravi početak postojanja sarajevskog Baleta označila je predstava Žetva, prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tada djelovao u sarajevskoj operi, i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Koreografiju potpisuje Edina Papo, a dirigentica je Samra Gulamović. Prva premijera planirana je za utorak, 28. decembra, a druga u srijedu, 29. decembra.

Osim 70. godišnjice Baleta, obilježiti ćemo i 70 godina rada i postojanja našeg poslovnog partnera, kompanije Bosnalijek čiju podršku uživamo kroz sve naše aktivnosti, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.