4.1.2022. 10:54
0
Car Edip na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo u Novu godinu ulazi sa novom premijerom, a riječ je o dramskoj predstavi "Car Edip" koja će biti izvedena 14. januara, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Navodi se da “Car Edip” grčkog dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Breema, predstavlja nastavak realizacije cilja da ova umjetnička sezona bude jedna od najuspješnijih sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo i da najveća teatarska kuća u Bosni i Hercegovini postavlja produkcijske i repertoarske standarde.


Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski. U predstavi igraju Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Emir Fejzić, Damir Čobo i Damir Mašić.


"Car Edip" je jedna od najznačajnijih antičkih grčkih tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona”.


Dramska predstava “Car Edip” bit će realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS, saopćeno je.


(FENA/ K.Bešlija)

EdipNPS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.