26.1.2022. 13:20
0
Sutra u Meeting Point: Besplatna projekcija "Ko će pisati našu historiju" u kinu i online
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, sutra, u četvrtak, 27. januara u 19 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će prikazan film “Ko će pisati našu historiju” Roberte Grossman, a ulaz je besplatan. Besplatne ulaznice se preuzimaju u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.

U novembru 1940. godine, nekoliko dana nakon što su nacisti zatvorili 450.000 Jevreja u Varšavskom getu, tajna grupa novinara, naučnika i vođa zajednice odlučila je da uzvrati. Predvođena historičarem Emanuelom Ringelblumom, poznata i pod kodnim imenom Oyneg Shabes, tajna grupa se zaklela da će pobijediti nacističke laži i propagandu ne oružjem ili pesnicama, već olovkom i papirom. Sada, po prvi put, njihova priča je ispričana u dokumentarcu “Ko će pisati našu historiju” u kojem se pojavljuju glasovi trostruko nominirane za Oscara® Joan Allen i dobitnika Oscara® Adriena Brodyja.


“Ko će pisati našu historiju” (2018) kombinira spise arhive Oyneg Shabesa s novim intervjuima, rijetko viđenim snimcima i zadivljujućim dramatizacijama kako bi gledatelje prenio u Geto i živote ovih hrabrih boraca otpora. Prkosili su svom ubilački nastrojenom neprijatelju vrhunskim oružjem – istinom – i riskirali sve kako bi njihova arhiva preživjela rat, čak i ako oni nisu. Film je zasnovan na istoimenoj knjizi historičara Samuela Kassowa. 


Prije projekcije filma, u 19 sati će biti prikazan video centralne komemorativne akademije: molitvu za stradale u Holokaustu održat će Igor Kožemjakin, hazan sarajevske Sinagoge, a u videu govore i predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Program povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u četvrtak, 27. januara će biti dostupan i online, besplatno na OVOM LINKU, a video komemoracije i film možete gledati na KLIKOOM OVDJE

Online program će biti dostupan od 12 sati do ponoći gledaocima u Bosni i Hercegovini i regiji – Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji. Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. 


Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta se održava u organizaciji Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, uz podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1. Partner filmskog dijela programa je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference), kinom Cineplexx Mostar i M.T. Abraham Group.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.