28.3.2022. 21:50
0
U Beogradu otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva
U centru Beograda, u galeriji Inicijative mladih za ljudska prava Srbije, otvorena je izložba sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva.

U svom obraćanju osnivač i direktor Muzeja Jasminko Halilović zahvalio je Inicijativi mladih za ljudska prava Srbije, te istakao da mu je posebno drago što Muzej izlaže u Beogradu.

- Večeras vam predstavljamo mali dio naše kolekcije koja već broji preko 5.000 eksponata iz blizu 20 konflikata. Važan segment misije Muzeja ratnog djetinjstva je doprinos suočavanju s prošlošću. Nadam se da će i ova izložba doprinijeti tome - rekao je Halilović, dodavši da mu je posebno važno da su na izložbi, osim eksponata iz BiH i drugih država, i eksponati iz Ukrajine s obzirom šta se trenutno dešava tamo.

Direktorica MRD-ovog ureda u Ukrajini Iuliia Skubytska osvrnula se na početke rada u Muzeju ratnog djetinjstva 2020. godine.

- Kada sam počela raditi u Muzeju dokumentovali smo iskustva onih čija je djetinjstva obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Tada milioni djece u drugim dijelovima Ukrajine još uvijek nisu znali šta je rat. Danas nažalost svi znaju. Molim vas za minut šutnje za svu djecu ubijenu u Ukrajini - rekla je Skubytska, uz molbu posjetiocima da pažljivo pročitaju sve izložene priče.

Programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović istakla je „da su priče djece te koju mogu pomoći gradnju empatije“, ali i podstaći veću spoznaju o utjecajima ratova na djecu, kako u regionu, tako i svijetu.

Izložba ostaje otvorena do 10. aprila, svakim danom od 12 do 20 sati, uz besplatan ulaz. Nakon Beograda, izložba Muzeja ratnog djetinjstva u aprilu putuje u Prištinu, a već u maju u Veneciju, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.