1.4.2022. 22:41
0
Izložba fotografija ambasadora BiH u Republici Indiji Muhameda Čengića
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić autor je izložbe fotografija Kumbh Mela koja je otvorena je u galeriji Indijskog vijeća za međunarodnu kulturnu saradnju – ICCR. Na izložbi je predstavljeno 30 fotografija nastalih tokom Kumbh Mela - najvećeg i najstarijeg hinduističkog vjerskog rituala kupanja na ušću rijeka Yamuna i Ganga.

U uvodnom obraćanju ambasador Čengić je izrazio zahvalnost generalnom direktoru ICCR ambasadoru Kumar Tuhinu na uspješnoj dosadašnjoj saradnji a posebno na angažamu oko izložbe fotografija koje oslikavaju tradiciju i kulturu Indije. Upoznao je prisutne s izdavanjem prve zbirke poezije Maka Dizdara “Kameni spavač” “Khakh Mein Soorate” na hindi jeziku i izrazio uvjerenje da će ICCR podržati promociju knjige u Nju Delhiju, koja je već uspješno predstavljena na Jaipur festivalu književnosti 11. marta 2022. godine.

Naglasio je da je Mak Dizdar jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, te da njegova poezija inspirisana stećcima otkriva kulturu srednjovjekovne Bosne. U znak zahvalnosti za razvoj kulturnih veza dvije zemlje ambasador Čengić je uručio generalnom direktoru ICCR Kumar Tuhinu knjigu poezije “Khakh Mein Soorate”.

Generalni direktor ICCR Kumar Tuhin u svom je govoru istakao uspješnu saradnju s Ambasadom BiH i izrazio zadovoljstvo projektom prevođenja i štampanja prvog djela bosanskohercegovačke književnosti na hindi jeziku.

Otvaranju izložbe prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora, medija, filmskog studija Marwah i Lion kluba iz Nju Delhija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.