22.4.2022. 22:19
0
Narodno pozorište Sarajevo na Kipru i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu
Saradnja s Crnogorskim narodnim pozorištem, koje je u srijedu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvelo dramsku predstavu „Bladi mun“, bila je i povod da se istakne izuzetno uspješna sezona u pogledu ostvarenih gostovanja ali i rekordnog broja festivala na kojima će Narodno pozorište Sarajevo učestvovati do kraja umjetničke sezone.

Tokom sezone realizirana su gostovanja u Podgorici,  Brčkom, Tuzli, Goraždu, Somboru, Visokom, Osijeku i Beogradu.

Do kraja sezone, odnosno ove godine, Narodno pozorište Sarajevo učestvovat će na festivalima, ali gostovati na Kipru, u Barceloni, Istanbulu, Ankari, Bratislavi, Prizrenu, Mariboru, Ljubljani, Rijeci, Zagrebu, Slavonskom Brodu i na Cetinju.

Posebno je važno istaći gostovanje na Kipru, gdje će ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 3. do 9. jula gostovati s predstavom „Car Edip“ koju je režirao slovenački reditelj Diego de Brea. To gostovanje ustvari je učešće na Internacionalnom festivalu antičke grčke drame. 

Internacionalni festival antičke grčke drame, koji danas važi za jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija na Kipru, prvi put je održan prije 25 godina, a zamišljen je kao promocija drevne grčke kulture, čija su antologijska djela ne samo dio svjetske kulturne baštine već i temelji savremene evropske drame. Uz visoke estetske standarde u tumačenju antičkih djela, ideja domaćina je da pozorišni gosti u nekoliko amfiteatara pokažu i osobenost zemlje iz koje dolaze.

Osim toga, Narodno pozorište Sarajevo sa dramskom predstavom „Protekcija“ prvi put, nakon 44 godine, ušlo je u zvaničnu selekciju 67. Sterijinog pozorja u Novom Sadu. Posljednje učešće bilo je davne 1978. godine sa predstavom „Omer Paša Latas“. Treba spomenuti i da je predstava „Pobuna“ u režiji Harisa Pašovića, 2005. godine bila izvedena na tom važnom festivalu ali nije bila dio zvanične selekcije. Komedija Branislava Nušića „Protekcija“ na Sterijinom pozorju biće izvedena 30. maja.

 - Važno je spomenuti i gostovanje na festivalu Dani satire Fadila Hadžića koji je međunarodni festival Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. A posebno se radujemo gostovanju predstave „To nikad nigdje nije bilo" u Prizrenu, na novouspostavljenom pozorišnom festivalu na otvorenom, tzv. open-air festivalu, „N’Prizren“ koji će, ove godine od 29. jula do 3. augusta, biti održan prvi put - saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.