25.4.2022. 16:10
0
Festival dječije umjetnosti od 3. do 7 maja
Festival dječije umjetnosti (FEDU) bit će održan od 3. do 7. maja u u sklopu Dana Kantona Sarajeva i Dana Općine Stari Grad.

Festival dječije umjetnosti odvijaće se na nekoliko lokacija u Sarajevu: Pozorište mladih (takmičarski pozorišni pregram), BKC (radionice, naučni skup, muzička takmičenja, promocije), Cineplexx (dječiji filmovi), Biblioteka Dječija kuća Grbavica (okrugli sto na temu bajka), Srednja škola primijenjenih umjetnosti (izložba), CKM Općine Centar (dječije predstave) i Historijski muzej (radionice).

Festival se odvija i u Kaknju: KSC Kakanj (predstave) i Gradska biblioteka Kakanj (književni karavan), u Biblioteci u Brezi i u Goraždu (književni karavan), u Tešnju (predstave), te u Tuzli (BKC Tuzla i MIOC – Međunarodni interaktivni otvoreni centar (književne, baletne i muzičke radionice).


FEDU festival će biti otvoren u utorak, 3. maja u Pozorištu mladih, nakon čega će biti odigrana predstava GP Jazavac iz Banje Luke “Ježeva kućica”. 

Festival dječije umjetnosti je internacionalni, takmičarski umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralaštvo za mlade te autorsko stvaralaštvo za djecu i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnost, ples, film, slikarstvo i muziku, uz njegovanje bh. autorskog izraza.


Ovogodišnji, 8. Festival dječije umjetnosti objavio je tri konkursa - Konkurs za učenike osnovnih škola za najbolju bajku, Konkurs za afirmirane književnike za djecu - za najbolju bajku i Konkurs za prijavu pozorišnih predstava za djecu i mlade.

Rezultat konkursa je odabir najbolje bajke za djecu i najboljeg dječijeg rada na temu bajke koje će bit proglašene na završetku Festivala, 7. maja u BKC-u.


U toku Festivala djeca i roditelji besplatno mogu pogledati deset teatarskih predstava iz regije i tri dječije predstave koje su produkt školskih dramskih sekcija iz FBiH, pet filmova koje je selektirala rediteljica Ines Tanović i koji će biti prikazivani u Cineplexxu, koncerte na otvaranju i zatvaranju FEDU, takmičenja za najboljeg gitaristu i najbolji vokal, izložbe istaknutih umjetnica Lejle Ćehajić i Elme Alić-Šobot, promocije slikovnica, Kids bazar u BKC-u, likovne radionice Emira Durmiševića, kao i druge kreativne programe profesionalnih umjetnika.

U okviru 8. FEDU dodjeljuju se nagrade Grand prix pod nazivom "Aidin maslačak Teatar" - najbolja predstava, najbolji glumac i glumica, najbolja režija, dramski tekst, scenografija i kostim.


Publika dodjeljuje nagradu Najjači aplauz, "Aidin maslačak Bajka" za najbolje književno ostvarenje afirmiranih pisaca, najbolje mlado spisateljsko pero “Aida” - za najbolje književno ostvarenje učenika osnovnih škola, "Aidin maslačak Art" - za dosage u likovnoj i primijenjenoj umjetnosti, "Aidin maslačak Note" - za dosage u muzičkoj umjetnosti te "Aidin maslačak Kinema" - nagrada publike za najbolji film.


Nagrade za najbolju bajku i mlade kreativce u svim oblastima umjetničkog stvaralaštva su novčanog karaktera, koje su omogućili prijatelji i partneri Festivala.

Festival su podržali Općina Stari Grad, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likove umjetnosti, Fondacija za izdavaštvo, Fondacija za bibliotečku djelatnost, saopćeno je iz direkcije FEDU festivala.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.