5.5.2022. 21:00
0
Zarić: Prva javna biblioteka u Sarajevu i BiH je Centralna biblioteka Prosvjete
Prva javna biblioteka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, Centralna biblioteka Prosvjete, predstavljena je 1911. godine, kazala je večeras na svečanom otvaranju Prosvjetine biblioteke i čitaonice u Sarajevu uposlenica u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine Biljana Zarić.

Kako je istakla, u periodu između dva svjetska rata Prosvjetina biblioteka je bila jedna od najvećih javnih biblioteka, sa više od 70.000 naslova i više od 100.000 svezaka.

- Najveći dio ove knjižne građe (onaj dio koji je sačuvan nakon uništenja tokom Drugog svjetskog rata) je 1949. godine postao osnov i temelj knjižnog fonda današnje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH – dodala je Zarić.

Dodala je da je devedesetih godina prošlog vijeka počelo obnavljane fonda biblioteke, te da danas ponosno otvaraju nove prostorije Prosvjetine biblioteke, čitaonice i društvenog centra, u prostorijama Prosvjete, na mjestu gdje je i prvobitno postojala.

- Danas ova biblioteka ima veliki broj starih i rijetkih knjiga, posebnih kolekcija koje će biti dostupne svim građanima Sarajeva i BiH, posjetiocima, a posebno istraživačima i studentima. Društveni centar će biti mjesto organizovanja susreta književnika i ljubitelja pisane riječi, književnih večeri i različitih radionica – izjavila je Zarić.

Naglasila je da se u BiH pomalo gubi kultura čitanja knjiga jer je sada sve dostupno na internetu.

­- Međutim, tokom pandemije koronavirusa uskraćeni smo za mnoge stvari koje su nam do tada bile normalne, pozorišta, muzeji i galerije su bili uglavnom zatvoreni, a mnogima je knjiga postala ponovo najbolje, najzabavnije društvo. Knjige su se tokom pandemije čitale više nego ikada, pozajmljivale iz gradske biblioteke, ali i kupovale u knjižarama, što mene posebno raduje – istakla je Zarić.


(Fena/Admir O.)

Biblioteka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.