11.6.2022. 16:43
0
U Tuzli prezentirana 'Poezija sevdaha', dio riznice bogate nematerijalne baštine
Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona sinoć je bio domaćin i organizator događaja pod nazivom 'Poezija sevdaha'.

Kroz zanimljiva izlaganja Enesa Kujundžića i interpretacije Azre Kujundžić publika je imala priliku spoznati dio riznice naše bogate nematerijalne kulturne baštine koju kroz taj projekt oni već godinama otvaraju širom Bosne i Hercegovine.

O važnosti sistematskog i naučnog pristupa očuvanja naše kulturne baštine učesnici su govorili, koristeći se dijelovima knjiga dr. Enesa Kujundžića 'Sevdah kao ogledalo života', 'Poezija Sevdaha', 'Sarajevski sahan između Beča i Stambola', 'Čitanka nematerijalne kulturne baštine' kao i sadržajima drugih autora koji su istraživali, dokumentirali ili publicirali ono što je dio našeg nematerijalnog naslijeđa ili narodnih običaja.


– Sevdah je način života, sadrži brojne sastavnice i brojne oblike tradicijske kulture koji su neizostavni dio i ovog što radimo. Primijetio sam da, u posljednji 20 godina, raste broj knjiga o temi sevdaha i sevdalinke. Moj pristup toj temi odstupa od puteva kojima su išli drugi autori. Moja oblast je književno-historijska, a nije etno-muzikološka, tako da se nisam ni usuđivao donijeti sudove o tom aspektu ove vrste umjetnosti koja je po prirodi sintetička i u sebi objedinjuje brojne elemente umjetnosti kao što su poezija, muzika i igra - istakao je dr. Enes Kujundžić.

Za sevdalinku je, u predgovoru jedne knjige, napisao da “četiri izvora jedna rijeka” ima i to u najkraćem opisuje njegovo viđenje i pristup sevdalinki.

– Sevdalinka je nastala u dodiru sa drugim vrstama pjesništva kao što je usmena lirika, pjesništvo koje se oslanja na orijentalne jezike ili alhamijado tradiciju i zlatno doba ove vrste pjevanja i pisanja u doba romantizma. Ono što mi danas posmatramo kao sevdah i sevdalinku je derivat tih prethodnih slojeva, uz naknadni utjecaj radija što je doprinijelo da ta vrsta umjetnosti nadiđe granice Bosne i Hercegovine i Balkana - rekao je Kujundžić. Posebno je istaknuo važnost pojave nove generacije istraživača i umjetnika koja studiozno, koristeći moderne tehnologije, radi na zaštiti i očuvanju sevdalinke.


Moderatorica programa Azra Kujundžić publiku je oduševila izvedbama sevdalinki, uz pratnju Miralema Šarića na harmonici, kao i odabranim fragmentima iz knjiga o temi bosanske sofre, starinskog humora i ovdašnjih običaja.

- Mi u Bosni i Hercegovini i danas osjetimo posljedice kataklizmičnog uništavanja naše kulturne baštine i našeg katastrofalnog odnosa prema njoj. Zato smo u obavezi da je čuvamo, štitimo i promovišemo. Naš savjet svakom izvođaču je da se vraća izvoru i najstarijim zapisima koji postoje jer u tome se pronalazimo, potvrđujemo i ostajemo u ovoj zemlji - istakla je Azra Kujundžić, govoreći o motivima njihovog rada na projektu 'Poezija sevdaha', saopćeno je iz JU BKC TK.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.