31.7.2022. 18:30
0
Večeras se zatvaraju Baščaršijske noći, trajanje festivala upriličeno bogatim programom
Ovogodišnji, 26. po redu Festival Baščaršijske noći biće svečano zatvoren večeras koncertom Simfonijskog orkestra Mostar koji će na centralnoj pozornici Vijećnica izvoditi hitove legendarne grupe Indexi povodom obilježavanja 60. godišnjice od njenog osnivanja. U mjesec dana trajanja festivala upriličen je bogat program.

Brojni muzički, likovni, književni, pozorišni i muzejski događaji obilježili su ovogodišnje 26. izdanje kulturne manifestacije Baščaršijske noći, javlja N1. 

“Mogu spomenuti izložbu jedne fotografkinje, koja dolazi iz Irana, godinama je živjela u Kanadi, sad već dugo niz godina živi u Afganisatnu i napravila je jednu seriju fotografija o životu ljudi, posebno žena u Afganistanu i jednu reportažu koju je radio tim novinara za život žena u zatvorima koja je kandidovana za Pulcerovu nagradu.

Zatim imali smo koncert Strašo Temkov i Sara Projkovska, koji su došli iz Makedonije, zaista sjajni umjetnici, on je prvi solista Makedonske filharmonije”, kazao je Goran Rašić.

Osim toga upriličena je i Sefardska noć, zatim koncert grupe Helem nejse, veče sevdalinke kao i književno veče sa Abdulahom Sidranom. Priliku da izloži svoje radove imao je i umjetnik Izet Alečković, kojom je predstavio monografiju.

“Izvod iz nekoliko ciklusa predratnih i ratnih. Ovdje je otprilike 30 radova, većina je slika tu vezana za stanje poslije rata i rat”, kazao je Izet Alečković, umjetnik.

U karijeri dužoj od pola stoljeća autor je do sada izlagao na preko 30 samostalnih, ali i na brojnim zajedničkim izložbama u zemlji i inostranstvu.

“Na ovoj izložbi se vidi, kroz različite periode njegovog stvaralaštva, on je uglavnom ostao vjeran čovjeku. Odnosno ostao je vjeran sebi, to je ta njegova figuracija, taj njegov detalj koji je nekad veseo, nekad iskričav, nekad lud”, kazao je Ahmed Burić, književnik.

Ove godine je u okviru festivala po prvi put je organizovan i Vidikovac fest na koji je publika pristizala Sarajevskom žičarom.

“To je bio program koji je imao u sebi i turističku priču, ali bio je fokusiran na mladu publiku da ih zapravo izvedemo van grada i taj festival je pokazao da ima puni smisao, odjek je bio izvanredan. To su te novine koje smo radili ove godine”, kazao je Jasmin Duraković, direktor JU BKC.

Također, jedan veliki projekat u produkciji BKC-a je i Ljetopis o kralju Tvrtku, pozorišni komad o Bosni i Hercegovini, našoj prošlosti i svemu onome što čini naš kulturni identitet, piše N1. 



(Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.