7.9.2022. 22:00
0
U Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren festival 'Juventafest'
Predstavom 'Figarova svadba’ English Student Theatre II gimnazije iz Maribora, večeras je u Sarajevu zvanično otvoren 10. Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva 'Juventafest'.

Direktorica Juventafesta Jasna Diklić istaknula je da ovaj festival svjedoči o uspješnom kontinuitetu u okviru kojeg je generacijama mladih omogućeno da razvijaju maštu, inventivnost i empatiju te da kroz dramsku umjetnost razmjenjuju vještine dijaloga, zastupanje vlastitog i uvažavanje tuđeg mišljenja, spremnost na kompromise.

U okviru ovogodišnjeg izdanja bit će promovirana Monografija 10 godina Juventafesta, a u fokusu dodatnog sadržaja Festivala, kao i nekoliko prethodnih godina, biti će inkluzija mladih osoba s poteškoćama u razvoju.

U tom je kontekstu, već je upriličena projekcija filma “Neki novi Brodvej’ koji se bavi problemom socijalne rehabilitacije osoba s Down sindromom i progovara o društvenoj nebrizi, predrasudama i barijerama sa kojim se suočavaju te osobe, ali i njihovim potencijalima, mogućnostima i sposobnostima. Režiser tog filma je Denis Bojić, a nastao je u produkciji Radiotelevizije Republike Srpske i u suradnji sa Down sindrom centrom iz Banjaluke.

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva 'Juventafest' održava se u Sarajevu od 7. do 11. septembra. Za 10. izdanje Festivala selektirano je šest najboljih predstava takmičarskog programa, a sudionicima te kulturne manifestacije bit će pružena prilika za kreativni razvoj putem niz radionica.

Juventafest, čija je misija pomjeranje granica, slavljenje različitosti i borba protiv društvenih predrasuda, i ove godine će okupiti mlade na pozorišnoj sceni i u publici, nudeći im mnoštvo sadržaja za bolje razumijevanje svijeta i vlastite uloge u osvajanju prostora slobode.

Večerašnjoj svečanosti, upriličenoj u Narodnom pozorištu, prisustvovali su domaći i međunarodni zvaničnici.


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.