18.12.2022. 19:39
0
Zemaljski muzej BiH uspješno uplovljava u 2023. godinu
FOTO: Dnevni Avaz
Zabilježen je veliki porast broja turista, posebno u odnosu na prethodne dvije godine, kaže zamjenica direktora Anom Marić.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, kao jedna od najvažnijih kulturnih institucija u našoj zemlji, ima bogatu prošlost.

U Zemaljskom muzeju pored stalnih aktuelne su i privremene postavke za koje su i građani i turisti veoma zainteresirani. Za muzej je 2022. godina bila zadovoljavajuća što se tiče posjeta i realiziranih programa.

Oni koji su već posjetili muzej ponovo dolaze kako bi pogledali postavku koja je otvorena prošle godine, a koja prikazuje razvoj duhovne i materijalne kulture s današnjeg prostora Bosne i Hercegovine.

- Zabilježen je veliki porast broja turista, posebno u odnosu na prethodne dvije godine. Ova godina je znatno bolja. Broj turista koji su posjetili muzej i vidjeli šta on nudi je znatno veći, i nadamo se da će biti još više posjetioca – izjavila je Marić za “Avaz”.

Uspjeli su ostvariti veliki dio planiranih aktivnosti a koje su uglavnom bile fokusirane na građevinske i sanacijske radove obnove pojedinačnih zgrada.

- Generalno smo zadovoljni. Veliki dio sanacijskih radova je gotov, pet povremenih izložbi... Pred kraj godine radimo i na izdavaštvu, tako da generalno uspješno završavamo ovu godinu - kazala je Marić.

Trenutno se mogu vidjeti sve stalne izložbe na odjeljenjima za arheologiju i prirodne nauke, dok se ponovno otvaranje stalnog postava na Odjeljenju za etnologiju očekuje u prvom dijelu sljedeće godine. U ovom posjetioci mogu vidjeti, pored stalnih, još i povremene tematske izložbe "Sevdalinka - slika, riječ i zvuk", "Herbarium" i "YSL par Pierre & Alexandra Boulat". Marić je otkrila koje to planove imaju za 2023. godinu.

- Planiramo u konačnici završiti sanacijske radove koje smo započeli u ovoj godini. Naš plan je također završiti i otvoriti stalni postav “Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine” na Odjeljenju za prirodne nauke. Također tu će biti i nekoliko povremenih izložbi o kojima ćemo naknadno govoriti, i naravno zajedno proslaviti 135. rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine – otkrila je Marić za Avaz.


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.