20.12.2022. 20:08
0
U Sarajevu obilježeno 180 godina postojanja Matice hrvatske
Premijerom filma "180 godina Matice hrvatske" autora Leona Rizmaula te zanimljivim kulturno-umjetničkim programom večeras je u Sarajevu proslavljeno skoro dva stoljeća postojanja te najstarije kulturne udruge Hrvata.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran kazao je da film govori o svemu važnom što je Matica hrvatska postigla u 180 godina.

- Povijest Matice hrvatske je beskrajno bogata i opstala je kroz postojanje pet država. Matica je opstala kao neki svjetionik svega što je vezano za hrvatsku tradiciju, kulturu, znanost i gospodarstvo - kazao je Gavran za Fenu.

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

U BiH Matica hrvatska ima 16 ogranaka, u Hrvatskoj 102, a izvan te dvije države još devet.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.