21.12.2022. 18:45
0
Predstavljen dio projekta 'Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne'
Dio digitalne zbirke u projektu "Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne" predstavljena je danas u Sarajevu u zdanju Gazi Husrev-begove biblioteke.

Navedeni pionirski i naučno-istraživački, edukativni te izložbeni projekat "Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne" pokrenuo je Rijaset Islamske zajednice u BiH. Cjelokupni rezultati će biti predstavljeni u posljednjoj sedmici septembra iduće godine u Sarajevu, a potom u brojnim drugim gradovima.

Projekat tematizira i interpretira otvorenost, dinamičnost, vedrinu, jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno nasljeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i doprinose bosanskih svjetova islama.

Realizatori su u tom cilju boravili dosad u brojnim gradovima i naseljima na geografskom području od Bihaća u Bosni i Hercegovini do Plava u Crnoj Gori te bilježili dokumente, objekte, nasljeđe i tradiciju.

Kustosica i voditeljica istraživanja Aida Abadžić Hodžić izjavila je novinarima da su realizatori projekta nastojali dokazati evropsku ukorijenjenost islama, autentično iskustvo jednog evropskog naroda koji živi kulturu islama kroz stoljeća, kao i njegove doprinose i u naučnom, obrazovnom i u kulturno-umjetničkom segmentu ne samo historije Evrope već i njene savremenosti.

- Danas, prvi put nakon godinu i po dana, predstavljamo u formi digitalne zbirke, odnosno online izložbe, samo dio  materijala snimanog na terenu u protekloj godini od Bihaća do Plava; snimili smo i posjetili brojne gradove u BiH i Sandžaku prikupljajući građu - fotografsku, tekstualnu, dokumentarne audio i video materijale, koji će u originalnom formatu biti predstavljeni u posljednoj sedmici septembra iduće godine na izložbi, prvo u Sarajevu. Digitalna platforma dio je građe preuzete s našeg web-portala koji u dvojezičnoj formi prati ovu izložbu i kojom podižemo rezultate našeg naučno-istraživačkog postupka, dakle, govorimo koje su institucije posjećene, kroz koje smo gradove prošli, s kojim institucijama smo sklopili sporazume o saradnji u zemlji i inozemstsvu - kazala je Aida Abadžić Hodžić.

Pikupljeni materijali u projektu dovode se u vezu, pa je prvi put riječ o cjelovitoj izložbi koja će nastaviti predstaviti i društveno-politički te historijski i naučno-obrazovni kontekst, kulturu, umjetnost i arhitekturu koju je kultura islama donijela na područje Bosne i Hercegovine.

- Riječ je o sveobuhvatnom projektu koji će selekcijom materijala, pokušati na cjelovit način predstaviti domaćoj i međunarodnoj javosti svjetove bosanskog islama - ističe voditeljica projekta.

Slijede selekcija obimne građe i postprodukcijski period izložbe te priprema izložbene monografije.

Projekt menadžer Ismet Veladžić kazao je da ovaj poduhvat vodi Uprava Rijaseta Islamske zajednice  za nauku i obrazovanje pod visokim pokroviteljstsvom reisu-l-uleme.

Realizacija projekta započela je prije godinu i po, od definiranja njegovih ciljeva i sadržaja, a prethodno su formirani svi stručni timovi i tijela neophodni za realizaciju tako kompleksnog i zahtjevnog posla. U timovima je do danas angažirano više od stotinu najeminentnijih eskperata iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti.

-  Naš naučno-istraživački, kustoski i proceducentski tim su koordinirano dosada obavili istraživanja i snimanja u 38 gradova i mjesta u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Predstoji nam snimanje unutar institucija kulture, muzeja, arhiva, umjetničkih galerija, instituta, biblioteka itd., a potom slijedi selekacija radova, postprodukacija, pripreme za veliku izložbu u Sarajevu, ali se time ovaj projekata ne završava jer je plan da s dodatnim pratećim sadržajima predstvimo rezultate i u zemljama regiona te u mnogim kulturnim centrima u Evropi. A konačni cilj ovog projekta bi trebalo da bude osnivanje muzeja islamske zajednice, što je ideja stara stotinu godina, kako bi svi dokumenti i artefakti do kojih dođemo bili pohranjeni u tom muzeju - rekao je Veladžić.

Producent u projektu Mirza Hasanefendić ističe da su terenska snimanja započela u maju i u tom cilju, realizatori su dosad boravili na više od 250 lokacija u navedenih 38 gradova i mjesta.

Zasad je na web-portal: iskustvobosne.ba postavljeno oko pola snimljenog materijala, a Hasanefendić se nada da će za mjesec-dva sav snimljeni matrijal biti na toj stranici.

Realizatori dokumentuju građu na terenu, kazao je, a riječ je o objektima – džamijama, medresama, hanovima, hamamima, mahalama, sahat-kulama i kompletno čaršijama, kao i kulturno-historijskoj građi u muzejima, pojasnio je.

Istraživački i autorski timovi pišu tekstove koji prate snimljenu građu, a dodatni materijal će biti napravljen za samu izložbu kao moderni prikaz tradicionalnih vrijednosti.


(Fena / Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.