15.3.2023. 16:37
0
Izložba bh. umjetnika Antuna Cvijanovića u galeriji Franjevačkog samostana Sv. Ante
U petak, 17. marta 2023. godine, sa početkom od 19:00 sati, u galeriji Franjevačkog samostana Sv. Ante, otvorit će se samostalna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Antuna Cvijanovića, pod nazivom “Identity”. Izložba će se realizovati u okviru 39. Internacionalnog art festivala Sarajevska Zima, koji se ove godine održava pod motom “Alea Iacta Est”.

Samostalna izložba mladog umjetnika Antuna Cvijanovića inspirisana je tematikom tradicionalnog tetoviranja 'sicanja' katolika u Bosni i Hercegovini.

Naime, putem medija gline - terakote promišljao je kako tradicionalno transponirati u suvremeno.

Dolazi do sinteze tradicionalnog materijala koji se koristio još od kamenog doba, podatnog za modeliranje svedenih, geometrijskih simbola koji se kroz cijelu povijest čovječanstva, do današnjih dana, utiskuju ili oslikavaju na različitim površinama, od keramike, metala, stakla, plastike do ljudske kože, sa različitim namjerama i sa različitim porukama. Kreirao je nešto što i dalje ostaje u domenu ukrašavanja, ali na drugačiji, suvremeni način, sa porukom koju nosi ova "sitna plastika", ovaj skulptoralni nakit, ovi medaljoni - medalje, na kojoj je "ukrasni" ornament otisak njegove vlastite kože, njegov DNK.

Antun Cvijanović rođen je 1995. godine, u Stuttgartu. Nakon završene Srednje škole "I.G. Kovačić", Kiseljak, u Sarajevu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek za produkt dizajn, gdje i diplomira, 2019. godine, iz oblasti unikatno oblikovanje. Živi i djeluje u Sarajevu kao slobodni produkt dizajner, dizajner odjeće i fotograf.

Izložba “Identity” će biti otvorena za posjetitelje od 17. do 28. marta, 2023. godine.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.