1.8.2023. 9:52
0
Amerika vratila rijedak Kolumbov dokument u Italiju: Pronađen u privatnoj zbirci
FOTO: Unsplash
Prošle sedmice savezni dužnosnici Sjedinjenih Država vratili su u domovinu originalno izdanje dokumenta iz 15. stoljeća čiji je autor Kristofor Kolumbo, a koji je uzet iz muzeja u Veneciji.

Ovo je četvrta repatrijacija u posljednjih nekoliko godina da su američki dužnosnici vratili ukradena izdanja rijetkog dokumenta za koje je utvrđeno da su zamijenjena krivotvorinama. U 2018. SAD su vratile jedan dokument uzet iz Vatikana u Italiju. Drugi uzeti iz knjižnica u Barceloni i Firenci također su vraćeni u domovinu, prenosi N1.

Izvorna izdanja rukopisa iz 1493. opisuju Kolumbova otkrića na Karipskim otocima i obraćaju se španskim kraljevima koji su financirali ekspediciju.

“Italija i Sjedinjene Države održavaju solidno partnerstvo, posebno u pitanjima provedbe zakona”, rekao je Lechleitner. Povratak je, prema izjavi za medije, rezultat “složene” sedmogodišnje istrage između američkih i talijanskih dužnosnika. Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano, koji je prisustvovao povratku, rekao je da će dokument biti izložen na putujućoj izložbi, piše ARTnews.

Izvorno pismo koje je napisao Kolumbo poslano je u Rim i tiskano od strane Stephana Planncka, istaknutog izdavača, te distribuirano knjižnicama širom Europe.

Istraživači su 2011. godine započeli istragu o tome gdje se artefakt nalazi nakon što su službenici američke domovinske sigurnosti koji nadziru kulturna dobra i američko državno odvjetništvo u Delawareu obaviješteni da je više izdanja rukopisa iz 15. stoljeća ukradeno iz knjižnica u Europi i zamijenjeno krivotvorinama.

Godine 2020. vlasti su objavile otkriće sadašnjeg dokumenta, koji je tada procijenjen na 1,3 miliona dolara. Prijavljeno je da je nestala s izvorne lokacije u Nacionalnoj knjižnici Marciana u Veneciji od 1988., a kasnije je otkriveno da je privatno prodana 2005.

Istraživači su ga pronašli u privatnoj zbirci rukopisa u Sjedinjenim Državama. Sakupljač, čiji identitet nije objavljen, sarađivao je s dužnosnicima kako bi vratio artefakt, rekli su istražitelji u priopćenju.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.