8.9.2023. 19:56
0
Provedite početak sedmice uz klasike: "Idiot", "Mišolovka" i "Ivanov" na repertoaru Narodnog pozorišta
FOTO: VELIJA HASANBEGOVIĆ/faktor
Dramska predstava "Idiot", rađena prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režijskoj postavci Selme Spahić, bit će izvedena u ponedjeljak 11. septembra sa početkom u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

U naslovnim ulogama pojavit će se Dino Sarija koji će igrat lik Lava Nikolajeviča Miškina, Vanja Đugum Matović kao Nastasja Filipovna Baraškova, Igor Skvarica u liku Parfjona Semjonoviča Rogožina, te Sara Seksan u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančinove. Ostatak podjele čine: Vedrana Božinović, Mirvad Kurić, Aeksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Alisa Čajić, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

Adaptaciju teksta potpisuju Emina Omerović, Benjamin Konjicija i Selma Spahić, dramaturgiju Emina Omerović i Benjamin Konjicija, kostimografska rješenja uradila je Sanja Džeba, scenografkinja je Monika Močević, saradnica za scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor muzike je Draško Adžić dok muzički aranžman potpisuje Mirza Rahmanović-Indigo.

U utorak, 12. septembra, sa početkom u 19.30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sarajevsku publiku očekuje izvođenje krimi-misterije "Mišolovka" spisateljice Agathae Christie, u režiji Branka Vekića.

- Svaki dobar pozorišni komad je bezvremen, pa tako i ovaj Agathe Christie, jer se primarno bavi ljudima, njihovim problemima, željama, potrebama, mogućnostima i nemogućnostima, ciljevima i preprekama da se isti ostvare. A ljudi se ne mijenjaju, u svojoj suštini ostaju isti i pored svih tehnoloških promjena koje svijet doživljava. Sve te promjene tu i jesu kako bi ljudska priroda izašla na vidjelo i probala da se razotkrije. Agatha Christie koristi zločin kako bi osvijetlila mračne dijelove ličnosti. S tim u vezi, i ova predstava je bazirana na glumcima i glumicama. Sve je podređeno glumačkoj igri. A utjelotvoriti živopisne likove, obavijene velom misterije, te konstantno, iz scene u scenu, održavati napetost i biti prisutan u svakom trenutnku, nije nimalo jednostavan zadatak. Glumci i glumice ove predstave naprosto žive taj svijet – zatvoreni u malom pansionu, okovani snježnom olujom, vode publiku na uzbudljivo putovanje, tokom kojeg se neprestano pitate ko je ubica, a ko naredna žrtva - napisao je Adnan Lugonić.

U predstavi igraju: Filip Radovanović, Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Enes Kozličić.

Dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, koreografkinja je Selma Štrbo Arnautović, kostimografska i scenografska rješenja uradila je Sabina Trnka.

U srijedu, 13. septembra 19.30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava "Ivanov" rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Paola Magellija.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

- Čitava se drama naših lica u "Ivanovu" razapinje između prve i zadnje rečenice komada: "Uplašili ste me", koju Ivanov izgovara kada se, Borkinove šale radi, nađe na nišanu puške i one "Ostavite me!" kada jurne u stranu i ustrijeli se. Prostor i vrijeme od puške do tog pucnja pokazuje i prokazuje kolektivne tragedije i privatne opsesije, otkriva elementarne sile koje njima upravljaju, čini od "isječka života" imajući u vidu ljudske sudbine - veliku dramsku formu. Krivaca ovdje nema. Nema pozitivnih i negativnih junaka. Nema ni junaka. Sve sami obični ljudi. Nitko nije amnestiran od odgovornosti za vlastitu sudbinu niti ikoga optužuje za upropaštavanje tuđe. Baš svatko djeluje, donosi dobre ili loše odluke iz vlastitoga egoizma - napisala je Željka Udovičić Pleština.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Magelli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Paolo Magelli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.