25.2.2016. 14:11
0
Velika brzina na licu mjesta ubija pješaka: Preživjeli smo rat i on je sada ubio!
Nakon što je Armin Muratović (26) koji je osumnjičen za nesreću u sarajevskom naselju Stup u kojoj je smrtno stradala pješakinja Fikreta Selman pušten na slobodu uz određene mjere zabrane, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, na ovu odluku uložilo je žalbu.

"Žalba je uložena zbog bitnih povreda postupka i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja", rekla je za Source Azra Bavčić portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu prethodno je pustio na slobodu Armina Muratovića, uz mjere zabrane, te mu je oduzet pasoš i ograničeno mu je kretanje.

Armin Muratović je osuđen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa. 

“Recite mi, jesu li ga pustili da još nekoga ubije? Ostavio je dijete od osam i po godina bez majke. Kako se to moglo dogoditi? Preživjeli smo rat supruga i ja i sada je on ubio. Život mi je uništio! U kojoj državi se još ovakve stvari dešavaju, ubiti ženu i krivca pustiti na slobodu? Ovo je za ne povjerovati! Pa kako se to moglo desiti”, potresno je govorio suprug nastradale Fikrete Salman, piše Dnevni avaz.

Kod teških saobraćajnih nesreća izlazak vještaka saobraćajne struke na mjesto nesreće je od ogromnog značaja kako bi se utvrdilo šta se desilo i ko je od učesnika izazvao nesreću.
Pomoću ad hoc mišljenja vještaka, koji je prisutan na mjestu događaja, organi istrage će u najkraćem roku dobiti presjek stanja događaja. 

Vještaci u skladu sa iskustvom na mjestu događaja prema unazad misaono vrše rekonstrukciju, odnosno vraćaju se korak po korak unazad nekog udesa kako bi ukazali na to kako je došlo do njega. 

"Ja sam uključen u taj predmet i bio sam na licu mjesta", rekao nam je Ševal Kovačević, stalni sudski vještak saobraćajne struke, te dodao kako ne može ništa govoriti dok traje istraga.

Pretpostavlja se da je mladić vozio velikom brzinom, obzirom da je nastradala žena preminula na licu mjesta. 

Inače, opšte ograničenje brzine u BIH za putnička vozila u naseljenom mjestu je 50 km/h ukoliko nije drugačije precizirano saobraćajnim znakom. Van naseljenog mjesta 80 km/h, na brzim putevima 100 km/h i na auto putevima 130 km/h.

"U toku 2015.godine, policijski službenici ovog Ministarstva na području Kantona Sarajevo kontrolisali su 250.000 motornih vozila", kažu iz MUP-a KS za Source.. 

Zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 1.674 vozila,
3.880 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok su 
2.864 osobe isključene iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita.

U Sarajevu prebrzo vozi 47.000 ljudi

Policijski službenici Jedinice za saobraćaj su zbog prekoračenja dozvoljene brzine izdali 47.000 prekršajnih naloga.

Kazne za prekoračenje brzine su sljedeće:
u naseljenim mjestima:
10 do 20 km/h - 40 KM (konvertibilnih maraka, odnosno oko 20 eura)
20 do 30 km/h - 50 KM
30 do 50 km/h - od 100 KM do 300 KM
više od 50 km/h - od 400 KM do 1000 KM

van naseljenog mjesta:
10 do 20 km/h - 30 KM
20 do 30 km/h - 40 KM
30 do 50 km/h - 50 KM
više od 50 km/h - od 100 KM do 300 KM

Zbog kršenja propisa iz oblasti sigurnosti saobraćaja uručeno je 192.000 prekršajnih naloga, dok je podneseno 820 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a registrovano je 89 krivičnih djela zbog ugrožavanja javnog prometa.

Tokom 2015. godine policijski službenici su uručili oko 79.000 prekršajnih naloga vozačima koji nisu poštivali saobraćajne propise prilikom parkiranja, dok je 2.650 vozila premješteno specijalnim vozilom Pauk.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.