10.8.2016. 17:25
0
Detalji incidenta u Ošvama gdje je muškarac pucao i zagadio vodu: Policija traga za Ademom Karamujem kojem se sudi za terorizam
U mjestu Ošve i Maglaju danima vlada panika zbog incidenta oko vodovoda koji se dogodio u noći 7. avgusta kada je upotrijebljeno i vatreno oružje, piše bh. novinska agencija Patria.

Iz MUP ZDK prvobitno su krili informacije oko upotrebe vatrenog oružja, ali je nakon pritiska medija na zvaničnoj stranici objavljen slijed događaja. Kako je pojašnjeno iz MUP ZDK, u noći 7. avgusta Adem Karamuj i Jasmin Batanović su sipajući pogonsko gorivo zagadili lokalni vodovod gdje su ispalili dva hica nakon prepirke sa mještanima koji su ih htjeli isključiti sa vodovoda zbog neizmirenih obaveza prema mjesnoj zajednici. Vozilom su pobjegli u nepoznatom pravcu i od tada traje potraga.

Za licem koje je pucalo iz vatrenog oružja Ademom Karamujem raspisana je operativna potraga, te su izvršeni pretresi na nekoliko lokacija na području Maglaja i Zenice. Na području Maglaja pronađeno je vozilo kojim se zajedno da Jasminom Batanovićem udaljio nakon incidenta u Ošvama.

Batanović je lociran ti uhapšen te je nad njim izvršena kriminalistička obrada, nakon čega je prijavljen Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog počinjenog krivičnog djela "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana  183. Krivičnog zakona FBiH, krivičnog djela  „Izazivanje opće opasnosti" iz člana 323.  Krivičnog zakona FBiH i krivičnog djela "Zagađivanje vode za piće i živežnih namirnica" iz člana 236.  Krivičnog zakona FBiH.

Pripadnici MUP ZDK nastavljaju aktivnosti, u smislu operativnih provjera, vršenja pretresa i drugih radnji, na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela i pronalasku lica za kojim se traga.  

Karamuju se sudi za terorizam

Inače, Karamuj je uhapšen u velikoj akciji SIPA-e Damask početkom septembra 2014. godine zajedno sa Huseinom Bilalom Bosnićem i još 14 lica koja se dovode u vezu sa pružanjem podrške terorističkim aktivnostima ili finansiranjem tih aktivnosti, te vrbovanjem lica za odlazak na određena ratišta.

Tada je petorici uhapšenih određen jednomjesečni pritvor među kojima je i Adem Karamuj. Njemu se pred Sudom BiH sudi za krivično djelo organiziranje terorističke skupine s ciljem pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država (IS) u Siriji i Iraku zajedno sa još sedam lica.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.