5.9.2017. 15:31
3
"Nas uopće ne zanima kakav je Sanjin bio prije i s kim se družio. Porodice su bile provocirane, sve do jučer su bila šaputanja, dobacivanja i smijanja"
U Kantonalnom sudu Sarajevo jučer je nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću, koji se tereti da je 10. oktobra 2016. godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, mlade studentice, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Tokom svjedočenja se pojavio i Sanjinov otac, Jasmin, koji je svjedočio.

Početak novog ročišta je kasnio preko pola sata zbog kašnjenja advokata Rusmira Karkina i Safeta Medoševića. U pitanju su advokati optuženih. Tako je Rusmir Karkin dobio kaznu od 4.000 KM. On je kasnio jer je imao glavni pretres na Općinskom sudu. Medošević je kažnjen sa 2.000 KM, a kao razlog je naveo gužvu u saobraćaju.

Potresna svjedočenja svjedoka nesreće

Fikreta Hadžiavdić, svjedokinja iz Zvornika, ispričala je šta se dogodilo te kobne noći kada je Sefić usmrtio dvije mlade djevojke. Ona je, zajedno sa svojom porodicom, putovala iz pravca Semizovca, a tvrdi da je kod Američke ambasade vidjela dvije djevojke kako se smiju, a onda je nakon toga velikom brzinom stigao automobil. 

"Djevojke su odletjele u zrak, to je puklo. Sve je bilo u sekundi, nisam mogla vidjeti. Otvorila sam vrata i krenula izaći, a kćerka me povukla i vratila jer je bilo zeleno svjetlo. Iza nas je stao jedan čovjek. Ja sam mu rekla da zove policiju, a on je samo otišao. Onda je jedan visoki momak u kačketu otišao pomoći im i mi smo otišle u stan, a nakon toga je moja kćerka otišla u policiju da kaže šta je vidjela. U međuvremenu smo također jednom policajcu kojeg smo srele rekle da je bila nesreća i šta se dogodilo", rekla je Fikreta Hadžiavdić.

Svjedok Goran Perišić rekao je kako je on ujak Sanjinu Sefiću. Ispričao je kako 11. oktobra u jutarnjim satima spavao kada ga je Sanjin nazvao i rekao mu da ga čeka na benzinskoj pumpi. Potom ga je preveo preko graničnog prijelaza Uvac, a tvrdi da je o nesreći saznao tek kasnije, te je sve prijavio policiji. 

Svjedok Mahir Suljović ispričao je kako je 10. oktobra bio na poslu u klubu "Domino" u Sarajevu, gdje radi kao blagajnik. Sanjin je, prema njegovim riječima, u klub došao oko 22:00 sata. Tvrdi da ga je poznavao i ranije.

"Sanjin je došao i vidio sam da je uznemiren. Tražio je fiksni telefon, bio je nervozan, kretao se, razgovarao je i zamolio me da mu nazovem taksi. Zvao sam nekoliko puta i shvatio sam da nešto nije u redu", rekao je Suljović.

Benjamin Čerkez, svjedok, je tvrdio da se u trenutku nesreće nalazio nedaleko od Historijskog muzeja u Sarajevu. Tvrdi da se kretao prema tramvajskoj stanici iz pravca Vilsonovog šetališta. 

"Gledao sam prema Američkoj ambasadi kada sam čuo i vidio kako neki tamni auto puca i ide prema Marijin Dvoru. Vidio sam i čuo kako puca, nisam znao o čemu se radi, mislio sam da je auto pukao. Krenuo sam zvati policiju i onda sam vidio kako jedna djevojka leži na 3-4 metra od mene. Ukinuo sam poziv i zvao Hitnu pomoć. Prišao sam joj sam, a kasnije i moja djevojka, vidio sam da leži u neobičnom položaju. Kad sam pogledao na ulicu, vidio sam da na glavnoj ulici kod bankine leži još jedna djevojka. Otišao sam tamo i vidio sam da i ona leži, u normalnom položaju, ali joj je iz usta i nosa tekla krv", rekao je svjedok.

"Prvo sam vidjela djevojku kako leži na ulici na desnoj traci. Prišla sam joj i ona nije davala znake života. Onda sam vidjela drugu koja je ležala na trotoaru pored ograde. Prišla sam joj, ona je davala znake života, ležala je na boku i pomjerala se. Neko je također pokušao razgovarati s njom. Nisam sigurna jesam li nazvala policiju ili Hitnu pomoć. Iz hitne su prvo odveli ovu koja je davala znakove života", rekla je svjedokinja Azra Draganović.

Svjedočio i Sanjinov otac Jasmin

Jučer je, kao što smo već naveli, svjedočio i Sanjinov otac Jasmin koji je ponovo izrazio zaučešće porodicama poginulih djevojaka.

"Rekao sam mu da dođe kući da idemo u policiju, ali on nije došao. Zvao sam bivšeg prijatelja koji radi u SIPA-i da vidim šta da radim i gdje da idem jer sam bio izgubljen u svemu tome, a on mi je rekao da odem u policijsku upravu sa Sanjinom da se prijavi. Mislim da ga poslije toga nisam kontaktirao, a da je on javio da je kod druga. Sa svog broja sam mu pisao da dođe kući, misleći da će doći. Sara je bila u gradu s momkom za to vrijeme", rekao je Jasmin Sefić.

"Rekao mi je: 'Tata, nebitno gdje sam, odlučio sam se predati'. Pitao sam gdje je, rekao je: 'Čut ćemo se za sat-dva dok nađem policijsku stanicu'. Cijelu noć sam proveo u PU gdje sam pristupio dobrovoljno da vidim kako da to što prije riješimo. Obavijestio sam ih da će se Sanjin predati jer sam ga zamolio da to uradi, a tako se i završilo. Dobio sam SMS poruku da nazovem broj da se čujem sa sinom, nazvao sam i rekli su mi da se Sanjin predao. Tek tada sam saznao da je u Novom Sadu", rekao je Jasmin Sefić.

Porodice poginulih djevojaka bile provocirane

Za Source.ba portal danas je govorila Adela Duraković koja zastupa porodice poginulih djevojaka.

„Porodicama je svako ročište potresno, njih to pogađa u dušu. Vidjela sam da su čak i plakali, poslije toga su bili rastreseni. Ovdje se sad sve temelji na tome da li je vidljivost bila ovakva ili onakva. Međutim, to nema nikakvog utjecaja, svi mi znamo šta znači smanjena vidljivost u saobraćaju i kako se tome treba prilagoditi, bez obzira na ograničenje. Očevi su zadovoljni što se ovo suđenje uozbiljilo, za razliku od nekih prethodnih ročišta. To je ono što je njih ohrabrilo nakon jučerašnjeg ročišta“, kaže Adela Duraković za Source.ba portal.

„Kako se desio taj događaj do danas, samo je jedno pismo stiglo od porodice Sefić porodicama poginulih djevojaka gdje se oni izvinjavaju za sve. Na suđenju svi kažu da im je žao, ali da im je mimo suda neko uputio saučešće – to nije. Nas uopće ne zanima kakav je Sanjin bio prije i s kim se družio, to ne zanima ni porodice oštećenih. Nas zanima samo ono kada je on na pješačkom prijelazu ubio dvije djevojke. Bez obzira bio on najdivniji ili najlošiji. Enes je samo prokomentarisao: 'OK onda, ako je on najdivniji, zašto su mu svi prijatelji u lisicama?' Oštećeni nikad javno nisu prozvali njihovu porodicu, nisam ni ja kao punomoćnik“
, poručuje Adela Duraković.

„Jučer su svi bili divni, svi su bili puni poštovanja. Navodi se kako su oni bili kao isprovocirani. Od samog početka suđenja su porodice bile provocirane. To možda ne vidi Sud, ne vide ni njihovi advokati, ali vidimo mi. Sve do jučer su bila šaputanja, dobacivanja, smijanja. Sad ispade kao da su oni žrtve tog nekog medijskog linča, a mi ih kao linčujemo. Od jučer su svi poštovani sud, svi su pozorno slušali“, rekla je na kraju razgovora za Source.ba portal Adela Duraković.

Podsjećanja radi, Sanjin Sefić je optužen za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, a optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji te terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela. Tokom ove nesreće smrtno su stradale Edita Malkoč i Selma Agić, studentice iz Bosanske Krupe i Bugojna.

Inače, nastavak suđenja je zakazan za 13. septembar kada će biti saslušana dva svjedoka i vještak Omer Ćemalović.

 
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.