15.4.2018. 14:30
0
Zvornik: Oduzeti duhan i cigarete vrijednosti 60.000 KM namijenjeni crnom tržištu
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH oduzeli su na području Zvornika veću količinu cigareta i duhana. Ovi proizvodi čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60.000 KM trebali su biti prodani na “crnom tržištu” i nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje UIO.

Službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO u Tuzli, na osnovu višemjesečnog operativnog rada došli su do saznanja o više lokacija i putničkih vozila na području Zvornika na kojima se vrši skladištenje i daljnja nelegalna distribucija cigareta na području BiH.

Radi se o duhanskim prerađevinama koje su porijeklom iz susjednih zemalja. U aktivnostima provedenim na terenu korištena su stečena iskustva i donirana opreme od strane američke Vlade putem programa EXBS. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto 10.910 paklica raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 56,5 kilograma duhana. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 60.000 KM, a protiv četiri fizička lica koja se sumnjiče za nezakonitu prodaju akciznih proizvoda, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH,  bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Posebno napominjemo da je u ovoj godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UIO u Tuzli, uključujući i ovu akciju, ukupno oduzela 2.074,5 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 16.553 paklice cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.