2.11.2018. 8:26
1
Nerasvijetljeno ubistvo policajaca ulilo nesigurnost među građane Sarajeva
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj hitnoj sjednici razmatrat će informaciju koju je Uprava policije MUP KS pripremila i dostavila Vladi KS, a tiče se stanja sigurnosti od januara do kraja septembra 2018. godine, sa posebnim osvrtom na ubistvo dva sarajevska policajca u jutro 26. oktobra na Alipašinom Polju. U informaciji se navodi da je u tom periodu zabilježen veći broj krivičnih djela nego u istom periodu prošle godine.

Ubistvo dva policajca nije rasvijetljeno ni sedam dana nakon te tragedije koja je sve policijske agencije u BiH digla u punu pripravnost. Iako je ispitano 60 osoba iz kriminalnih i automafijaških krugova, pritvor je određen tek jednoj osobi Srećku Trifkoviću kojem se na teret stavlja teška krađa kao i osnov sumnje da je u direktnoj vezi s izvršiocima ubistva policajaca. Trifković je član automafijaške grupe iz Republike Srpske, a već mu se sudi na Sudu BiH zajedno sa još 24 osobe za organizirani kriminal, krađe, iznudu i niz drugih krivičnih djela. 

Prema informacijama koje su iznesene u javnost, policajci Adis Šehović i Davor Vujinović nastradali su u svom patrolnom automobilu dok su prolazili pored grupe automafijaša koja je krala automobil na Alipašinom Polju. Na njihov automobil u pokretu koji je bio bez upaljenih svjetala i rotacije ispaljen je rafal, a automafijaši su pobjegli sa lica mjesta. Šehović je od zadobijenih povreda podlegao na licu mjesta, dok je Vujinović borbu za život izgubio nekoliko sati kasnije na KCUS-u. 

Nerasvijetljeno ubistvo dva policajca ubijena na dužnosti opravdano je ulilo nesigurnost kod građana Kantona Sarajevo. Građani su dodatno zabrinuti jer su ubice na slobodi, a niko ne želi otvoreno reći da se protokom vremena smanjuju šanse za pronalazak počinilaca. Iako su svi resursi stavljeni na raspolaganje policijskim agencijama, istraga kao da tapka u mjestu. Još uvijek nije pronađeno vozilo kojim su izvršioci pobjegli, a samo na Palama je izvršeno 14 pretresa stambenih i motornih vozila. 

Građani putem društvenih mreža otvoreno izražavaju sumnju da su policajci nastradali zbog drugih motiva kao i da počinioci nisu iz krugova oko kojih policija vodi istragu. 

U Informaciji koja je dostavljena skupštinskim zastupnicima navedeno je da je za dvije osobe raspisana operativna potraga, a koje se prema operativnim saznanjima mogu dovesti u vezu sa izvršenim krivičnim djelom i izvršiocima. 

Uprava policija u Informaciji koju je pripremila za Skupštinu KS navela je i niz potrebnih mjera koje bi doprinijele efikasnoj borbi protiv organiziranog i svakog drugog oblika kriminala. Osim izmjena odredbi Krivičnog zakona kako bi se krađa automobila okvalifikovalo kao posebno krivično djelo i da za to bude propisana kazna zatvora ne manja od tri godine, kao i pooštravanje sankcija za povratnike, zatraženo je da se u policijska auta ugrade video kamere, kao i na uniformama. Također, istaknuta je potreba video nadzora i postavljanja kamera bolje rezolucije naročito zbog noćnih snimaka, GPS lokatori u policijskim autima, osavremenjivanje opreme koju koriste, omogućiti provjere sumnjivih lica u policijskom automobilu uz pomoć laptopa ili tableta.   

Također, navedena je potreba izgradnje jedne moderne zgrade Uprave policije koja bi imala savremeni operativno-komunikacijski centar. 


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.