14.11.2018. 8:46
0
Od inspektora SIPA-e mislio da su automafijaši
Državljanin Hrvatske i Belgije Nikolas Grbeša (48) uhapšen je u Sarajevu po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Brisel. Belgija je raspisala potjernicu za Grbešom, jer se dovodi u vezu s krivičnim djelima ubistvo, nanošenje teške tjelesne povrede, ubistvo u pokušaju, teška krađa, zavjera i kršenje zakona o oružju.

Otkrivena lokacija

Grbeša je osumnjičen da je u oktobru na području Liježa, bježeći od policijske potjere, pucao u dvojicu belgijskih policajaca i pri tome ih teško povrijedio.

Nezvanično saznajemo da se Grbeša, za kojim se tragalo zbog ubistva policajca u Belgiji, krio već mjesec u BiH. Nakon što je na Dobrinji otkrivena lokacija gdje se odbjegli ubica nalazio, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sačekali su Grbešu da se pojavi.


- Kad je bjegunac, zajedno s još dvije osobe, ušao u automobil, istražitelji SIPA-e u civilu navukli su maske i okružili vozilo. Grbeša i ostali pomislili su da su ih napali razbojnici i da su im htjeli uzeti vozilo pa su počeli panično da viču: “Razbojništvo!” Smirili su se tek kad su im pripadnici SIPA-e pokazali akreditacije - kazao je izvor iz istrage.

U pritvoru

Uhapšeni Grbeša nije pružao otpor i prebačen je u pritvor. Sud Bosne i Hercegovine je u postupku izručenja donio rješenje kojim je određen ekstradicioni pritvor državljaninu Belgije i Hrvatske Nikolasu Grbeši (Nicolas) uhapšenom jučer u Sarajevu. Prema ovom rješenju, ekstradicioni pritvor može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog suda, ali najduže šest mjeseci, računajući od dana hapšenja, odnosno od 12. novembra do 12. maja 2019. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Hapšenje u Sarajevu realizirano je pod nadzorom Tužilaštva BiH.


Značajna saradnja 

Iz SIPA-e je jučer saopćeno da je prilikom provođenja aktivnosti ostvarena značajna saradnja Tužilaštva BiH sa policijskim i pravosudnim organima Kraljevine Belgije, kao i sa strukturama Interpola. Saznajemo da su Belgijanci izrazili zahvalnost zbog uspješno realizirane akcije, prenosi Avaz.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.