4.3.2019. 19:21
0
Novinari BNTV-a napadnuti nakon sukoba SDS-a i SNSD-a, novinarima ATV-a priprijetio Milan Miličević
FOTO: Ilustracija
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari oštro osuđuje napade na novinarske ekipe BN televizije iz Bijeljine (BNTV) i Alternativne televizije iz Banja Luke (ATV), koji su se desili u Tesliću tokom snimanja događaja povezanih sa glasanjem o opozivu sadašnjeg načelnika Milana Miličevića.

Ekipa BNTV je napadnuta sinoć, nakon okončanja glasanja, kada je došlo do sukoba pristalica dvije političke stranke  - SDS i SNSD, koje se bore za načelničku poziciju u Tesliću. Novinarima ATV je priprijetio danas sam načelnik Miličević tokom snimanja izjave za ovu TV kuću, rekavši kako „nije zadovoljan radom ATV –a“, da je ovo posljednja izjava koju daje i da više ATV neće moći ulaziti u zgradu Općtinske uprave.   

Upravani odobr BH novinara smatra nedopustivim i necivilizacijskim činom vršiti političke pritske i nasilje nad  novinarima, te dovoditi u pitanje njihov slobodan i siguran rad. Fizički napadi i prijetnje su direktan atak na slobodu izražavanja i predstavljaju kršenje prava na infomisanje gradjana o temama od javnog značaja. Izjašnjavanje gradjana na referenudumu i rezultati glasanja su događaj od iznimne važnosti za sve stanovnike Teslića, zbog čega medijima i novinarima mora biti omogućeno nesmetano izvještavanje i rad u interesu javnosti.  

- Upravni odbor BH novinara zahtijeva od policijskih organa u Tesliću poduzimanje posebnih mjere zaštite novinara i medijskih ekipa koje izvještavaju iz tog grada, a od Centralne izborne komisije traži sankcioniranje politčara koji svojim postupcima i djelovanjem krše pravo na slobodu infomisanja i ometaju medijima pristup mjestima objavljivanja rezultata referenduma u Tesliću - navedeno je u saopćenju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.