8.3.2019. 13:41
9
Šverceri zlatom potezali pištolje na Baščaršiji!
Priveden vlasnik zlatarskih radnjih “Zozetti” Alzir Kurbegović, pretresen i objekt u vlasništvu sarajevskog zlatara Muniba Kahrovića

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru akcije kodnog naziva "Zlatni karat" uhapsili su u protekla dva dana 30 osoba zbog sumnje da su učestvovale u švercu zlata i srebra. U ovoj akciji učestvuju stotine policajaca i čak 150 službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), a očekuje se da će broj uhapšenih biti mnogo veći.

Švercovano zlato, kako saznajemo, uglavnom je uvezeno iz Srbije i Turske. Radi se o stotinama kilograma zlata u posljednjih desetak godina koje nije prošlo carinu. Ova akcija pripremana je šest mjeseci i vođena je u strogoj tajnosti. Osumnjičene osobe terete se da su, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi,  krijumčarile i nedozvoljeno rasturale neocarinjeno zlato i srebro širom BiH.

Pretresi stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene osobe, nastavljeni su i jučer na 56 lokacija, od Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja. 

- U dosadašnjem toku akcije pronađeno je i privremeno oduzeto 40 kilograna zlata i srebra te veća suma novca za koje se pretpostavlja da potječu iz krivičnih djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret - rečeno je jučer iz SIPA-e.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da će količina oduzetog zlata iznositi čak nekoliko stotina kilograma, jer su ekipe i dalje na terenu, a brojanje je u toku. Epicentar akcije je u Sarajevu i Brčkom, gdje su se pretresi, također, nastavili, a brojne osobe su uhapšene.

U Sarajevu su u toku jučerašnjeg dana mnoge zlatare bile zatvorene upravo zbog upada SIPA-e i pripadnika UIO-a, u šta se uvjerila i naša ekipa. Vlasnici zlatara jučer nisu željeli komentirati ove pretrese. Mnogi nisu ni došli na posao niti su otključali radnje. Poručeno nam je da je istraga i dalje u toku i da ništa ne mogu govoriti.

Nezvanično saznajemo da su pojedini vlasnici zlatara preksinoć skinuli plombe sa zapečaćenih objekata i izazvali incident na Baščaršiji. Ove osobe pokušale su pokupiti zlato iz sefova prije brojanja i vaganja, ali su u tome spriječene.

- Bilo je i povlačenja oružja na službenike Uprave za indirektno oporezivanje. To su uradile osobe koje našim službenicima nisu dale da rade svoj posao. Sve je prijavljeno Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. I SIPA i Tužilaštvo BiH obaviješteni su o napadu - tvrdi naš izvor.

Nezvanično, u Sarajevu je jučer priveden vlasnik zlatarskih radnjih “Zozetti” Alzir Kurbegović. Obje njegove trgovine na Baščaršiji SIPA je jučer pretresla uz prisustvo advokata Rusmira Karkina.

Pretresen je i objekt u vlasništvu sarajevskog zlatara Muniba Kahrovića, koji je, također, priveden u ovu policijsku agenciju. Tužilaštvo BiH odlučit će za koga će biti zatražen pritvor. Istragom rukovodi tužiteljica Violeta Mandić.

Prema neslužbenim informacijama, na području općine Konjic SIPA je uhapsila jednog službenika Policijske uprave Konjic. Nezvanično, riječ je o osobi E. G. Uz podršku MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, SIPA je pretresla i njegovu imovinu.

- Ovo je problem koji se godinama gura pod tepih, a krivicu snose i tržišne inspekcije, koje su zatvarale oči pred nepravilnostima. Moralo se stati ukraj švercu zlatom, koji je godinama cvjetao, a država je sve nijemo posmatrala - tvrdi naš sagovornik iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, piše Avaz.

 

9
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.